Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: UNMIK-ova kancelarija neće tumačiti kosovske zakone

UNMIK će i posle rekonfiguracije zadržati kancelariju za zakonska pitanja, ali se ona neće baviti tumačenjem zakona i odluka koje donosi Skupština Kosova, prenosi danas prištinski dnevnik Koha ditore.



Kancelarija, koja je pre proglašenja nezavisnosti Kosova nadgledala sve zakone usvojene u Skupštini Kosova, nastaviće da radi ali će se baviti tumačenjem rezolucije 1244, nekih UNMIK-ovih odredbi koje su još na snazi i garantovaće da je UNMIK-ovo delovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u skladu sa mandatom koji misija ima, navodi dnevnik.

"UNMIK je neutralan i to misiji onemogućava da komentariše zakone koje se zasnivaju na Ustavu Kosova", rekli su izvori unutar misije UN.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki je rekao da će UNMIK zadržati kancelariju i posle rekonfiguracije jer slične kancelarije postoje u svakoj UN misiji.

Sa druge strane, portparol vlade Kosova Memlji Krasnići je ponovio zahtev za potpuno zatvaranje misije. Misija UNMIK-a je pri kraju procesa rekonfiguracije i u budućnosti će imati oko 500 pripadnika na Kosovu.

Koha ditore prenosi izjave zvaničnika misije da je priroda misije promenjena i da je sada UNMIK politička misija i biće fokusiran na dijalog etničkih zajednica na Kosovu kao i na oblast prava manjina.

Po tim pitanjima UNMIK će imati i podršku institucija Evropske unije, navodi dnevnik Koha ditore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.