Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko šta štiti na jugu

Preševo -- Nakon što je predsednik opštine Medveđa optužio lokalnu policiju za pretnje, u Žandarmeriji kažu da lokalni političari štite kriminalce.

"Lokalni političari iz Preševa i Bujanovca vrše pritisak na snage bezbednosti da napuste prostor uz administrativnu liniju s Kosovom kako bi nesmetano delovale organizovane kriminalne grupe", kaže komandant Žandarmerije Borivoje Tesić. Podsetimo, predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković rekao je da mu preti novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komandir policije, a na rad policije se žali i albansko stanovništvo.

Na te optužbe general Tešić odgovara da kriminalcima odgovara nestabilnost.

"Teritorija na kojoj deluju organizovane kriminalne grupe Albanaca podeljene su na zone uticaja koje se podudaraju sa zonama rasformirane Oslobodilačke vojske PBM", izjavio je policijski general Borivoje Tešić.

"Vođama organizovanih kriminalnih grupa sigurno odgovara nestabilnost na ovom prostoru jer im omogućava operativnu slobodu, izvore finansiranja i sticanje političkog uticaja", navodi on.

"Zato je konstantan pritisak na snage bezbednosti od nekih organa vlasti, kako u Preševu i Bujanovcu, tako i od određenih vođa političkih partija da se zona demilitarizuje", kazao je Tešić.

Šutanovac i Jočić na jugu

Bezbednosna situacija na tom području je dobra, a Vojska i Žandarmerija spremne su da odgovore na eventualne terorističke aktivnosti, izjavili su ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Dragan Jočić tokom boravka na jugu Srbije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, tokom obilaska baze "Pečeno brdo", da je Vojska sposobna da u svakom trenutku spreči eventualne nemire.

"Nalazimo se na čuki gde je borbena gotovost uvek na maksimalnom nivou. Ako mislite da u zavisnosti od informacija iz medija i izveštaja definišemo radne zadatke, to nije tako", kaže on.

"Radni zadaci su definisani non-stop, ukoliko bude potrebno, ne daj bože, za povećanjem brojnosti, ali nemamo takve informacije, radimo normalno, sa punim kapacitetom", kazao je Šutanovac.

Inače, životni uslovi u bazama Žandarmerije su loši i često nehigijenski. Pripadnici Žandarmerije u bazi "Derviš" smešteni su u objektu od lima i lesonita, sa prostorijama bez prozora i osvetljenja i s poljskim toaletima.

Ministar policije Dragan Jočić rekao je da će Žandarmerija od Vojske preuzeti devet baza u kojima su uslovi mnogo bolji.

"Podsetiću da je pre godinu i po dana bila velika epidemija mišje groznice, bio je oboleo veliki broj pripadnika Žandarmerije, njih 10 su faktički invalidi, i to ćemo morati da rešim. Da zidamo novo - para nema, da preuzmemo od Vojske, da preraspodelimo objekte - to možemo", rekao je on.

Prema podacima Žandarmerije, u prošloj i ovoj godini nije bilo incidenata u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali je zato zabeleženo mnogo ilegalnih prelazaka administrativne linije sa Kosovom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.