Ko obezbeđuje klubove u Novom Sadu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko obezbeđuje klubove u Novom Sadu?

Grad noću može da bude opasno mesto, a obezbeđenje u klubovima ne pomaže u poboljšavanje ovakve slike. Po CINS-ovom istraživanju, od ukupno 40.000 radnika obezbeđenja, licencirano je samo 136. To nam ukazuje da bi rešenje problema bezbednosti moglo da bude edukacija obezbeđenja.

Koliko su Novosadske ulice bezbedne, naročito noću, pitanje je koje sve češće čujemo u javnosti. Istovremeno, o stanju u klubovima i kafićima govori i činjenica da gotovo nema lokala bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << privatnog obezbeđenja. No, neretko je upravo obezbeđenje koren problema, smatraju Novosađani.

Jedan novosadski ugostitelj smatra da svaki lokal treba da ima obezbeđenje, ali i da vlasnici treba pažljivo da biraju radnike.

"Ja biram obezbeđenje i ja moram da odgovaram za njega. Popričam s njima, imam neka blic pitanja, malo ih nekad namerno isprovociram da vidim kako će reagovati", kaže Milan Subašić, vlasnik "London paba".

Njegova pravila su da gost ne sme biti fizički napadnut ni maltretiran od strane obezbeđenja, kao i da zaposleni treba da istrpe uvredu pijanog gosta. Kako kaže, nikada ne bi zaposlio nekoga preko agencije, ali ni na nečiju preporuku.

"Za vreme posla nema konzumiranja alkohola, u slučaju da se desi neki ekces, ako su slučajno konzumirali alkohol, ja ne stojim iza njih", kaže Subašić.

U kompaniji "Štit" za fizičko-tehničko obezbeđenje objašnjavaju da su oprezni pri zapošljavanju radnika, te da onaj ko posle prvog razgovora zadovolji osnovne kriterijume za rad u službi, nakon toga mora donese potvrde o nekažnjavanju, kao i lekarsko uverenje za rad sa oružjem. Međutim, ugostitelji ih retko angažuju.

"Ugostitelji uopšte nisu zainteresovani, ne zato što neće, nego zato što su im naše usluge preskupe. Jeftinije je da angažujete nekoga sa strane i da ga platite jer u tom slučaju ta osoba nije ni prijavljena, niti su ugostitelji opterećeni plaćanjem poreza, doprinosa", kaže Tatjana Jošin Stojšić, direktorka Kompanije "Štit".

Nakon potpisivanja ugovora, radnici prolaze obuku koja je u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju. Pored rukovanja oružjem, uče i kako se treba ophoditi prema klijentu, što je verovatno i najbitnije, jer predstavlja preventivu. Pitanje je samo šta se dešava ukoliko radnici ne prođu adekvatnu obuku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.