Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će primiti Ahtisarija?

Beograd -- I dalje traju nagađanja o tome s kim će se u Beogradu 2. februara sastati specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Kosovo.

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović kaže da nije planiran sastanak tog tima sa Martijem Ahtisarijem. Bogdanović kaže da, prema infromacijama koje on ima, nije planiran sastanak članova beogradskog tima sa Ahtisarijem, već da je planiran susret s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunicom.

Bogdanović je rekao da ne razume nagađanja u medijima o tome da li će pregovarački tim Beograda razgovarati sa Ahtisarijem o njegovom predlogu za rešenje statusa Kosova. "Takva nagađanja su izlišna jer se zna šta su čija ovlašćenja", ocenjuje Bogdanović.

B92 nezvanično saznaje da će pregovarački tim Beograda sledeće nedelje održati konsultacije, a članovi očekuju i pravno mišljenje o tome u kom obimu mogu da učestvuju u pregovorima.

S druge strane, u kabinetu predsednika Srbije kažu da su članovi pregovaračkog tima koje je predložio Boris Tadić spremni za susret sa Ahtisarijem.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže da odluka premijera Srbije Vojislava Koštunice da se ne sastane sa Ahtisarijem nije razumna. Pavlović je rekao da takav stav premijera ne pomaže rešavanju problema Kosova, već samo odlaže stvari.

"Bez obzira na činjenicu da Vlada Srbije sada ima tehnički status, Koštunica je kao kopredsednik pregovaračkog tima bio u obavezi da primi Ahtisarija, da sazna o čemu se radi u njegovom predlogu za rešavanje statusa Kosova kako bismo kao država zauzeli stav", kaže Pavlović.

"Premijer ne može da se izvuče iz priče o Kosovu, niti to može da prebaci na nekog drugog, već mora da učestvuje u razgovorima dok god ne bude formirana nova Vlada. Mislim da to nije dobra odluka i da stvari liče na vreme iz devedesetih, kada smo takođe odbijali mnoge predstavnike međunarodne zajednice misleći da time nešto postižemo", rekao je Pavlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.