Ko će primiti Ahtisarija?

I dalje traju nagađanja o tome s kim će se u Beogradu 2. februara sastati specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Kosovo.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 28.01.2007.

16:04

Default images

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović kaže da nije planiran sastanak tog tima sa Martijem Ahtisarijem. Bogdanović kaže da, prema infromacijama koje on ima, nije planiran sastanak članova beogradskog tima sa Ahtisarijem, već da je planiran susret s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Bogdanović je rekao da ne razume nagađanja u medijima o tome da li će pregovarački tim Beograda razgovarati sa Ahtisarijem o njegovom predlogu za rešenje statusa Kosova. "Takva nagađanja su izlišna jer se zna šta su čija ovlašćenja", ocenjuje Bogdanović.

B92 nezvanično saznaje da će pregovarački tim Beograda sledeće nedelje održati konsultacije, a članovi očekuju i pravno mišljenje o tome u kom obimu mogu da učestvuju u pregovorima.

S druge strane, u kabinetu predsednika Srbije kažu da su članovi pregovaračkog tima koje je predložio Boris Tadić spremni za susret sa Ahtisarijem.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže da odluka premijera Srbije Vojislava Koštunice da se ne sastane sa Ahtisarijem nije razumna. Pavlović je rekao da takav stav premijera ne pomaže rešavanju problema Kosova, već samo odlaže stvari.

"Bez obzira na činjenicu da Vlada Srbije sada ima tehnički status, Koštunica je kao kopredsednik pregovaračkog tima bio u obavezi da primi Ahtisarija, da sazna o čemu se radi u njegovom predlogu za rešavanje statusa Kosova kako bismo kao država zauzeli stav", kaže Pavlović.

"Premijer ne može da se izvuče iz priče o Kosovu, niti to može da prebaci na nekog drugog, već mora da učestvuje u razgovorima dok god ne bude formirana nova Vlada. Mislim da to nije dobra odluka i da stvari liče na vreme iz devedesetih, kada smo takođe odbijali mnoge predstavnike međunarodne zajednice misleći da time nešto postižemo", rekao je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: