Izvor: B92, 16.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko bi sebi smanjio platu?

Beograd -- Administrativni odbor Skupštine Srbije nije razmotrio predlog DS-a da se plate poslanika vrate na prethodni nivo.

Poslanici vladajuće koalicije prihvatili su da dnevni red bude dopunjen još jednom tačkom da bi samo nekoliko minuta kasnije odbili dnevni red u celini. I dok su ovako čudne odluke za jedne poslanike plod nesporazuma, za opoziciju nema dileme da se radi o opstrukciji.

Iako je sednica odbora bila zakazana na predlog Demokratske stranke, predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << socijalista Zoran Anđelković zatražio je da se pre toga analizira i sprovođenje Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, što je podržalo čak 11 poslanika. Ipak većina prisutnih bila je veoma iznenađena kada je posle samo jednog minuta za kompletan dnevni red glasalo svega 5 poslanika radikala i Demokratske stranke.

Iako se za kompletan dnevni red glasalo 2 puta kako bi bila izbegnuta zabuna, u DSS-u i dalje tvrde da je u pitanju nesporazum koji nema političku dimenziju. "Jednu stvar ću vam naglasiti da poslanicima DSS-a uopšte taj novac nije važan. Mi ćemo to dokazati vrlo aktivnim činom u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana najkasnije", rekao je Miloš Aligrudić iz DSS-a.

Ipak, Aligrudić nije precizirao da li to znači da će DSS podržati smanjivanje poslaničkih plata. Na drugoj strani u opoziciji ističu da vladajuća koalicija ponašanjem na sednici odbora pokazuje da nema osećaj za realan život u Srbiji.

Vapaj građana Srbije u proteklih šest ili sedam dana, kojim su jasno pokazali da su zgroženi ovakvom odlukom, nije naišao ni na kakav odjek među "vladajućim" poslanicima DSS-a, G17 plus, koalicije SPO-NS i SPS-a.

Poslanici Skupštine Srbije i ubuduće će primati između 75.000 i 120.000 dinara. Do poslednjeg povećanja prosečna plata iznosila je oko oko 36.000 dinara. Inače, radikali su zatražili i da Odbor prikupi informacije o tome da li se predsednik Srbije Boris Tadić preselio na Dedinje uprkos letošnjem obećanju da to neće učiniti i da li je tačno da je odlukom komandanta Gardijske brigade Tadiću na službu stavljeno 120 njenih pripadnika i koliko sve to košta poreske obveznike u Srbiji.

50.000 za podstanara

Inače, više novca dobijaće i potpredsednik i generalni sekretar Skupštine državne zajednice, kadrovi iz Crne Gore, i to u vidu nadoknade za stambeni smeštaj u Beogradu. Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore povisio im je nadoknadu sa dosadašnjih 20.000 na 50.000 dinara.

Za potpredsednika parlamenta Milorada Drljevića i generalnog sekretara Đorđija Radulovića Skupština je do sad plaćala smeštaj u hotelu "Kasina". Pošto će hotelski smeštaj poskupeti, predsednik odbora Želidrag Nikčević u obrazloženju odluke naveo je da je za Skupštinu isplativije da funkcionerima umesto hotela povisi stambenu nadoknadu. Odbor je odlučio da skupštinske službe neće tražiti stan za Drljevića i Radulovića, već će im na ruke biti isplaćeno 50.000 dinara da sami sebi nađu smeštaj, bez obaveze da o tome dostave račun administraciji Parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.