Kina protiv planova visokih tajvanskih zvaničnika da posete SAD

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2023, 15:39

Kina protiv planova visokih tajvanskih zvaničnika da posete SAD

 
Peking se oštro protivi planovima zamenika šefa tajvanske administracije Vilijama Laja da prođe kroz SAD, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u sredu.
„Kina se snažno protivi bilo kakvoj zvaničnoj komunikaciji između Tajvana i SAD“, izjavila je ona odgovarajući na pitanje zapadnog novinara o tome da li Peking planira da održi vežbe u Tajvanskom moreuzu ili preduzme slične mere u znak protesta. „Snažno se protivimo separatističkim elementima, koji predstavljaju takozvani pokret za nezavisnost Tajvana, da dolaze u tranzitne posete Sjedinjenim Državama iz bilo kog razloga i svrhe“, dodala je Mao Ning. „Insistiramo na tome da SAD treba da se pridržavaju principa jedne Kine“, dodala je kineski diplomata. „Kina će pomno pratiti kako se situacija odvija. Preduzećemo odlučne i efikasne mere da zaštitimo naš državni suverenitet i teritorijalni integritet“, naglasila je ona. Američka administracija je 17. jula potvrdila da će Vilijam Laj posetiti Sjedinjene Države. Državni sekretar Entoni Blinken precizirao je da će tajvanski političar biti u tranzitu tokom putovanja u Paragvaj. Tajvanom upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom pobegle na ostrvo nakon što su pretrpele poraz u građanskom ratu u Kini. Od tada, Tajvan je sačuvao zastavu i neke druge simbole Republike Kine koji su postojali u kontinentalnoj Kini pre dolaska komunista na vlast. Peking ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija i ovaj stav podržava većina zemalja, uključujući i Rusiju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.