Kina i Južna Koreja za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i Južna Koreja za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Predsednici Kine i Južne Koreje, Si Đinping i Mun Džae In, saglasili su se danas da je denuklearizacija Korejskog poluostrva „zajednički cilj“ tih dveju zemalja, saopštio je Munov portparol Jun Jung Čan.

Kako je naveo, u prvom telefonskom razgovoru od dolaska Muna na čelo Južne Koreje, dvojica lidera saglasila su se da sve strane moraju da sarađuju kako bi se umanjile napetosti oko nuklearnog programa Severne Koreje.

Prema njegovim rečima, Mun je naglasio da Pjongjang mora što pre da prekine s provokacijama pre nego što se reši napetosti oko raspodele američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji, preneo je Rojters.

Mun, koji je ranije izrazio ambivalentan stav prema sistemu THAAD, rekao je Siju da je veoma svestan kineske zabrinutosti zbog tog sistema i pozvao na bilateralne razgovore kako bi se povećalo razumevanje o tom pitanju, preneo je AFP.

Tokom četrdesetominutnog razgovora, on je takođe predložio da se u Peking pošalje specijalna delegacija koja će isključivo razgovarati o THAAD i „severnokorejskim nuklearnim pitanjima“.

Si je, s druge strane, predstavio Munu stav Kine oko raspodele protivraketnog sistema THAAD, dodao je Jun obraćajući se novinarima.

Odnosi Seula i Pekinga pogoršali su se zbog raspodele u Južnoj Koreji sistema THAAD, čiji je cilj zaštita od pretnji od Severne Koreje, koja poseduje nuklearno naoružanje.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.