Izvor: B92, 20.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati NVO za Radiodifuzni savet Dereta i Vodinelic

Beograd -- Predstavnici 46 nevladinih organizacija predlozili su skupstini Srbije da kandidati za clanove Radiodifuznog saveta budu profesor Pravnog fakuleta Vladimir Vodinelic i Miljenko Dereta iz Gradjanskih inicijativa. Poslanici ce prilikom formiranja Radiodifuznog saveta izabrati za clana jednog od njih dvojce. Kandidovani su u utorak za clanove Saveta radiodifuzne agencije, kao predstavnici nevladinih organizacija u Srbiji. Vodinelic je dobio 22 glasa a Dereta 2 glasa manje, od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 8 kandidata.

Glasanju je prethodila rasprava o tome da se dogovor oko kandidata produzi na vise dana. Predstavnici 10 nevladinih organizacija, medju kojima su bili Fond za humanitarno pravo, Helsinski odbor za ljudska prava i CESID, izneli su proceduralne zamerke, kao i da su pozivi za sasatanak stigli kasno. U ime ovih nevladinih organizacija, direktorka Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic predlozila je da se odrzi jos jedan sastanak, na kome bi se razgovaralo o strategiji rada predstavnika civilnog drustva u radiodifuznom savetu. "Zato sto ta strategija podrazumeva da cemo mi imati predstavnika koji ce u nase ime, u ime civilnog drustva, zastupati, stiti javni interes, i da onda pozovemo predlozene kandidate, da sa njima razgovaramo. Bilo bi normalno da ljudi koje smo mi predlozili imaju jasnu viziju o tome koja je njihova uloga u tom Savetu i koja je uloga predstavnika civilnog drustva u tom Savetu i da u istom sastavu ovde saslusamo te nase kandidate, da zapravo, vidimo kome dajemo to poverenje i sta, zapravo, mi ocekujemo od tog naseg predstavnika. Mi od tog kandidata ocekujemo strasno puno. Ocekujemo da on zastupa jedan opsti javni interes u ovoj stvari u Savetu", rekla je Kandic.

Predsedavajuci sastanka i jedan od clanova radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski, odgovarajuci Natasi Kandic je istakao: "Ne moze biti nikakve posebne strategije clanova Saveta regulatorne agencije. Clanovi Saveta na biraju se po predstavnickom principu, niti profesionalnom, niti regionalnom, niti etnickom. To nije sustina rada Regulatorne agencije, to jednostavno, nije evropsko iskustvo. Svi clanovi Regulatorne agencije, odnosno njenog Saveta, bez obzira da li predlaze - ne bira, ne imenuje, nego predlaze - Univerzitet, Vlada Srbije, vlada Vojvodine, Skusptina Srbije, Skupstina Vojvodine, NVO, medijska udruzenja, svi ce morati da zastupaju celokupan drustveni interes, to je sustina i princip rada regulatornih tela ovakve vrste".

Vecinom glasova predlog 10 nevladinih organizacija je odbijen. Sutra ce kandidate za Savet predloziti i grupa udruzenja radiodifuznih glasila, udruzenja novinara, profesionalna udruzenja filmskih i dramskih umetnika i kompozitora u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.