Izvor: B92, 22.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prolaze deca hrvatskih branitelja

Zagreb -- Ministarka branitelja nedavno je izjavila da će Hrvatska finansirati školovanje dece svih hrvatskih zatvorenika u Hagu.

Hrvatska će finansirati školovanje dece haških pritvorenika, bez obzira da li je reč o potencijalnim ili nepravosnažno osuđenim ratnim zločincima. S druge pak strane, mnogi branitelji svoju decu školuju bez ičije pomoći.

Ivan Geljić, branitelj do 1997. godine, iz Volodera, blizu Kutine, boluje od PTSP-a, a država mu gotovo uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije pomogla da se ponovo uključi u život. "I tako dok nisam prošle godine u 6 mjesecu, kako mi to kažemo, puko. Više mi je bilo dosta."Nakon pokušaja samoubistva, Geljić je devet meseci proveo u bolnici. Kaže da mu volju za život daju samo supruga i deca. No, on ih nema čime školovati. "Klinci sad idu svo troje u školu. Škola će počet oni će krenut, a dal će bit kompletni ne znam."Od države su dobili samo jednokratnu pomoć za školovanje dece u iznosu od četiri tisuće kuna. Od tada žive u iščekivanju.

I dok mnogi branitelji, baš poput porodice Geljić, žive na rubu egzistencije, Ministarstvo branitelja plaća školovanje dece hrvatskih zatvorenika u Hagu. Za tu je namenu ove godine iz budžeta izdvojeno 150 hiljada kuna. Odlukom ministarke Kosor iz maja ove godine, Ministarstvo branitelja finansira školovanje 19-oro dece desetorice hrvatskih zatvorenika u Haagu. Među njima i onih nepravosnažno osuđenih za ratne zločine.

"Oni za nas nisu ratni zločinci sve dok to ne bude potvrđeno pravomoćnom sudskom presudom. Dakle to je jedan klasični sudski proces i mi ne možemo spekulirati je li netko ratni zločinac ili nije. Oni u ovom trenutku imaju status optuženika i mislim da ova odluka ministrice uopće nije upitna", kaže državni sekretar Ministarstva branitelja Tomislav Ivić.

Međutim, tako bi država mogla pomagati deci svih onih koji sede u zatvorima. Iako ističe da deca nisu kriva za zločine svojih roditelja, psiholog Mirjana Krizmanić smatra da je takva odluka Jadranke Kosor moralno upitna. "Kad se radi o potencijalnim ili osuđenim ratnim zločincima, ostajem pri tome da djeca nisu kriva. Ali kako su oni mogli pridonijet svojoj domovini kada su optuženi, a neki i osuđeni za djela protiv čovječnosti. Prema tome to je u krajnjoj liniji zločin protiv naše zemlje. Protiv naše zemlje je svatko tko je počinio ratni zločin." I zato bi, kaže, Sabor trebao tačno odrediti načela prema kojima će se odlučiti čiju će decu država školovati.

"E, pa ja mislim da kad se radi o novcima sviju nas, jer se zapravo ta djeca školuju iz poreza, ta bi načela trebala biti čvrsta, obrazložena i pravedna. To ne smatram pravednom odlukom", kaže Mirjana Krizmanić.

Sličnog je mišljenja i branitelj Ivan Geljić: "Ja sam otišao u rat za stvaranje ove naše države, ja sam razmišljao samo kako da obranim ovu zemlju kao i svi drugi generali i branitelji. Međutim, eto, mi mali branitelji... mi mali...makar smo mi veliki koš uvijek."

Drugim rečima, po čemu su oni koji sede u haškom pritvoru - Hrvatsku zadužili više od običnih branitelja, koji su zakinuti samo zato što nisu optuženi ili osuđeni za ratni zločin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.