Kako je nestalo 50 stanova?

Izvor: Blic, 21.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je nestalo 50 stanova?

Jedinstven popis i evidencija državnih vila i stanova ne postoji, potvrđeno je „Blicu" nezvanično u Vladi Srbije i Republičkoj direkciji za imovinu. To omogućava da se stambeni kvadrati, vlasništvo svih građana Srbije, bez kontrole i mimo zakona krčme pa i da se otkupljuju, a da se novi stanovi za funkcionere ponovo grade. Po pravilu, „privilegovani državnu imovinu kupuju po superpovoljnim cenama", kaže za „Blic" Zoran Živković, bivši srpski premijer i prvi predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Savezne stambene komisije vlade, posle promena 2000. godine.

- Nisam dozvoljavao nikakav otkup državnih stanova jer sam znao kakve su tu zloupotrebe moguće i šta je rađeno. Podneo sam i dve krivične prijave protiv dva ministra koji su pre mene bili predsednici Stambene komisije Savezne vlade, ali tužilaštvo nikada ništa nije uradilo po tom pitanju. Za razliku od mene Koštuničina vlada je odmah uredbom omogućila otkup državnih stanova po super povoljnim uslovima i trebalo bi proveriti šta su sve od državne imovine prodali i po kojim cenama. Svi ti podaci moraju biti javni. Što se tiče bivšeg ministra Predraga Bubala i njegovog odbijanja da vrati službeni stan, jasno je da je on to morao da uradi čim mu je prestala dužnost - kaže za „Blic" Zoran Živković.

Vlada Srbije moraće konačno ozbiljno da prione na posao i napravi evidenciju državne imovine, svih državnih stanova i vila ako želi da onemogući da se državna imovina zloupotrebljava. „Blic" je pre tri nedelje postavio sledeća pitanja službama u Vladi Srbije: „Koliko Vlada ima stanova, kako ih koristi i da li se mogu otkupljivati? Ko ima pravo da ih otkupi, ko određuje cenu i kome je to omogućeno od 2001. godine do danas?" Odgovore nismo dobili, ali nam je nezvanično u Vladi rečeno da odgovor na to pitanje zahteva obiman rad jer sređena dokumentacija o tome ne postoji.

- Deluje mi kao potpuna besmislica da Vlada Srbije ima samo 26 službenih stanova, kako je „Blicu" odgovoreno iz Generalnog sekretarijata. U vreme raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore iz Savezne direkcije za imovinu prebacili smo oko 50 stanova i osam vila u vlasništvo Vlade Srbije. To bi sve trebalo da postoji u evidenciji Republičke direkcije za imovinu. Šta se dalje dogodilo sa tim stanovima, ne znam, ali bilo ih je bar dva puta više nego što Vlada sada pominje, a Srbija je i tada imala svoju imovinu. Takođe, tu je i imovina bivšeg Diposa, preduzeća koje je gazdovalo vilama i rezidencijama po Dedinju. I to je preneto u Republičku direkciju za imovinu. U to vreme smo popisivali imovinu savezne države i utvrdili da je 11.000 državnih stanova otkupljeno, uglavnom po smešnim cenama, do oktobarskih promena 2000. godine. To je mrak, šta je sve rađeno - kaže za „Blic" izvor iz vrha tadašnje Savezne direkcije za imovinu.

Bivši ministri koji su otkupili službene stanove: Vladislav Jovanović, Milovan Bojić, Živadin Jovanović, Petar Jojić

Do vila i velikih stanova su po bagatelnim cenama tokom devedesetih došli Vladislav Jovanović, Živadin Jovanović, Zoran Vujović, svi funkcioneri SPS i bivši ministri, Jovica Stanišić, Milovan Bojić (JUL), Petar Jojić (SRS).

- Veoma bi bilo zanimljivo utvrditi kome je data vila u Užičkoj 15, čije su ključeve od tadašnjeg direktora Zajedničkih službi Vlade Srbije preuzeli Rade Bulatović i Gradimir Nalić, odmah po konstituisanju Koštuničinog kabineta - kaže naš izvor iz bivše Savezne direkcije za imovinu.

Zvaničnu potvrdu ovih informacija nismo uspeli da dobijemo u Republičkoj direkciji za imovinu jer su i direktor i njegov zamenik već nedeljama na odmoru. Inače, na čelu ove insititucije koja brine o državnoj imovini je Milan Tomić, nekadašnji direktor DSS-a.

- S obzirom na slučaj Bubalo, predložiću hitnu izmenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa i tražiću da funkcioneri prijave ne samo ličnu imovinu već i imovinu koju su dobili na korišćenje od države - rekao je Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, i dodao da bi se prema tom predlogu lažne prijave kažnjavale zatvorom i zabranom bavljenja politikom.

On je na konferenciji za novinare kazao da bi Vlada Srbije mogla da raspravlja o tim izmenama već na današnjoj sednici.

- Javnost treba da zna šta ministri poseduju , ali i šta su dobili od države na korišćenje i da vrši svojevrstan pritisak na njih. To je nužno da nam se ne bi ponovio „slučaj Bubalo" - rekao je Dinkić.

I automobile dele bez kontrole

Službeni automobili Republike Srbije dodeljuju se na korišćenje bez jasnog pravnog osnova i pisanih kriterijuma, utvrdio je zaštitnik građana Saša Janković. Kako je navedeno u njegovom saopštenju, na taj način se krše principi dobre uprave i otvaraju mogućnosti za zloupotrebe i neracionalno korišćenje državne imovine na štetu građana. Janković je to je utvrdio u postupku kontrole pravilnosti rada Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji je vodio od aprila 2008. godine. Odgovorni u tom državnom organu takođe nisu dostavili podatke o službenim automobilima kojima Uprava raspolaže, funkcionerima i državnim službenicima koji ih koriste i kriterijumima za dodelu vozila, čime su prekršili Zakon o zaštitniku građana.

Ko je u Stambenoj komisiji

Stambena komisija Vlade Srbije, koja treba da reši „slučaj Bubalo" i proveri šta sve od stanova i vila poseduje Vlada Srbije, zasedaće prvi put sledeće nedelje. Tada će odlučiti i ko će biti novi stanari 26 službenih stanova Vlade. Nova Stambena komisija formirana je 10. jula i njena predsednica je Verica Kalanović, ministarka za NIP, njen zamenik je Sulejman Ugljanin, a članovi Milutin Mrkonjić, Saša Dragin i Bogoljub Šijaković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.