Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do nezavisnog sudstva

Beograd -- Nezavisnost sudstva jedan je od temelja pravne države i osnovnih uslova za ulazak Srbije u EU.

U Društvu sudija i Udruženju tužilaca Srbije ocenjuju, međutim, da nezavisnost sudstva još ne postoji, a odlomak iz Studije o izvodljivosti kaže da je pravosudje u Srbiji u ozbiljnoj krizi i da je suočeno s političkim pritiscima.

Kao poslednji primer uplitanja politike u pravosuđe pominjan je primer ukidanja Interpolove poternice za Mirom Marković. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << činjenice da je republički javni tužilac izdao obavezno uputstvo zameniku okružnog javnog tužioca da ukine poternicu, u javnosti je nagađano da je to učinjeno na zahtev socijalista, koji su time uslovili podršku Vladi Srbije. Iako su to demantovali čak i socijalisti, ostala je sumnja u javnosti, budući da nije ponuđeno uverljivo pravno obrazloženje te odluke.

Neposredan uticaj na pravosuđe samo je jedan od načina na koji se ruši nezavisnost sudstva. Sudije ocenjuju da je pojava da političari otvoreno kritikuju rad sudija, kao što je to nedavno učinio ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković zbog presude optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali, takođe vid pritiska na pravosuđe.

Vrste pritiska

Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije kaže da je važno pitanje političke kulture. "Uloga politike je da kreira sistem, a ne da se meša u pravosuđe u funckionalnom smislu, dakle da se ne dešava da neko ko nije zadovoljan odlukom odmah daje izjavu da sve sudije moraju biti razrešene. To je pritisak na sve sudije", kže on.

Manje vidljiv ali snažan pritisak izvršne i zakonodavne vlasti na pravosuđe ostvaruje se kroz izbor sudija i tužilaca. O tome bi trebalo da odlučuje Visoki savet pravosuđa, kao nezavisno telo, ali i taj organ u Srbiji nema ulogu kao u razvijenim demokratijama.

Aleksandar Milosavljević iz Udruženja tužilaca Srbije kaže da Visoki savet pravosuđa predlaže zamenike tužilaca, a da ih formalno bira skupština, na osam godina. "To objektivno može da se pokaže kao instrument uticaja na rad tužilaštva kroz činjenicu da će kroz osam godina biti izvršen reizbor, što znači da se može dogoditi da ja kao zamenik tužioca ne budem reizabran", kaže on.

Omer Hadžiomerović navodi da činjenica da konačnu reč daje Parlament, a da Ustav ne propisuje kriterijume na osnovu kojih Parlament odlučuje, ipak govori o tome da je konačna reč na politici. Ipak, Omerović napominje da nezavisnost sudstva zavisi i od sudija, koje moraju da budu nezavisne i visokomoralne ličnosti, adekvatnog obrazovanja, obuke i iskustva za taj posao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.