Izvor: S media, 22.Maj.2012, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati nova vlada: Da li će Ivica Dačić napraviti preokret?

Posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, dogovor o formiranju vlade koji su sklopili DS i SPS stavljen je pod znak pitanja. Analitičari tvrde da je malo verovatno da se Ivica Dačić u poslednjem trenutku predomisli i prikloni Nikoliću, ali se to u potpunosti ne isključuje.

Pribićević: Koalicija SPS- >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << SNS ima strahoviti miris 90-ih

Bivši ambasador i analitičar Ognjen Pribićević za S media portal kaže da pregovori o formiranju vlade ne mogu biti isti kao pre, jer se posle pobede Tomilsava Nikolića politička situacija u Srbiji radikalno promenila:

- Dačić je i sam rekao da je situacija drugačija i da će socijalisti morati da razmisle šta će da urade.

S media istražuje: Kako će Nikolić “podići” Srbiju?

S media istražuje: Gde nas vodi novi vođa?

Politička budućnost Borisa Tadića: Premijer ili bivši lider DS-a (VIDEO)

Pribićević kaže da je SPS ideološki bliži DS sa kojim su već potpisali sporazum o saradnji, ali su se okolnosti promenile:

- SPS i DS su u stranke levice, programski su bliže i imale su dobru saradnju protekle četiri godine. Ali dogodila se krupna promena i sada socijalisti moraju da razmisle šta se njima više isplati.

Pribićević, međutim, smatra da SPS od ulaska u vladu sa naprednjacima odbija to što ta koalicija ima strahoviti miris 90-ih godina.

Bujošević: Nikolić može Dačiću da ponudi sve

Prvi čovek „Politike“ Dragan Bujošević smatra da su, uprkos tome što su Ivica Dačić, Dušan Bajatović, Slavica Đukić –Dejanović i Ištvan Pastor potvrdili da ostaju pri postignutom dogovoru, i dalje otvorene sve opcije:

- Dačić je rekao da se neće predomisliti, ali je takođe rekao da to ne zavisi samo od njega, već i od njegovih koalicionih pratnera.

Simić: Velika koalicija je najbolja, ali malo verovatna

Profesor političkih nauka Predrag Simić za Smedia portal kaže bi za Srbiju, pogotovo posle pobede Tomislava Nikolića, najbolje bilo kada bi dve najveće stranke SNS i DS napravile veliku koaliciju, jer bi to doprineli institucionalizaciji. On, međutim, navodi da je to malo verovatno i da ćemo ostati plen sebičnih partijskih interesa.

Bujošević za S media portal kaže da je Tomislav Nikolić može Dačiću da ponudi sve, samo da bi napravio vladu:

- Može da kaže Dačiću ti si premijer! Može čak i da mu ponudi i većinu ministrara u vladi. Glas premijera vredi koliko i glas bilo kojeg ministra. Zato je mnogo bitnije ko ima većinu ministarstava.

Bujošević podseća da je Vojislav Koštunica podneo ostavku na mesto premijera, jer nije imao većinu ministarstava i neke njegove odluke nisu mogle da prođu.

Bujošević ne isključuje mogućnost cepanja koalicije SPS-PUPS- JS.

- Posle Dačićeve izjave u izbornoj noći da on treba da bude premijer, odmah se u medijima pojavio Krkobabić i rekao da PUPS ima 12 poslanika i da i oni odlučuju o koaliciji. To pokazuje da je moguće cepanje i ove, kao i svih drugih koalicija.

Stanković: U Srbiji je sve moguće

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da će Tomislav Nikolić pokušati da formira skupštinsku većinu, ali da su male šanse za to.

- Ako ostane politički dogovor između SPS i DS taj pokušaj će biti neuspešan – smatra Stanković.

On kaže da nema naznaka da bi Ivica Dačić mogao da se nakloni Nikoliću i da se zbog toga „pocepa“ koalicija SPS-PUPS-JS:

- To bi bilo prvorazredno političko iznenađenje, međutim u Srbiji već dugo vremena važi pravilo „nikad ne reci nikad“. Ni jednu mogućnost ne treba isključiti, s tim što su neke manje ili više verovatne. Priklanjanje Dačića SNS-u je malo verovatno.

Jovanović: Dačić je najinteligentniji u svojoj koaliciji

Analitičar Nikola Jovanović je uveren da će Dačić ostati pri dogovorenoj koaliciji sa DS i da će doći do relativno mirne kohabitacije jer to odgovara svima:

Tri stožera nove vlade

Iako postoje brojne kombinacije za formiranje skupštinske većine, može se govoriti o tri stožera budeće vladajuće koalicije. Mnogi analitičari kao najverovatniju vide DS i SPS, a najmanje verovatnu „veliku koaliciju“.

1. DS-SPS

2. SNS-SPS

3. DS-SNS

- Naravno da će biti pomeranja među koalicionim partnerima i u najvećim strankama, čime se uvodi neki novi dinamizam. Videćemo kakvi će biti njegovi rezultati, ali očekujem da se koalicioni sporazum SPS-DS održi na snazi.

Jovanović ne veruje da bi u pregovorima moglo doći do razlaza SPS-a i njihovih koalicionih partnera PUPS i JS:

- Dačić je u toj koaliciji najozbiljniji i najinteligentniji, a on će verovatno proceniti da mu se više isplati da uđe u koaliciju sa DS, ali da ostane potencijalni partner naprednjacima za budućnost.

Jovanović smatra da nikome od njih ne odgovora da se u potpunosti liše DS koja ima dobar imidž u svetu, ali i infrastukturu i kadrove.

Varijanta sa DS im je najsigurnije - zaključuje Jovanović.

Jelena Kostić

Fotomontaža:S media/Beta/MUP

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.