Kako bogataši izvlače pare iz Srbije

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bogataši izvlače pare iz Srbije

Gotovo da nema zemlje - poreskog raja koju srpski biznismeni nisu iskoristili za osnivanje of-šor kompanija.

Kipar im je omiljena destinacija, budući da u ovom trenutku u Srbiji posluju 682 of-šor firme registrovane na tom ostrvu. Zahvaljujući skoro nepostojećoj kontroli tamošnjih poreskih vlasti i neopremljenosti srpske Poreske uprave, nikada nećemo saznati ko iza tih firmi stvarno stoji, niti ući u trag novcu koji biznismeni mogu legalno da izvuku iz Srbije na ovaj način, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kaže za „Blic” stručnjak za borbu protiv poreskih mahinacija, koji je želeo da ostane anoniman.

Of-šor kompanije stoje i iza zvučnih imena srpskog biznisa - Miroslava Miškovića, Milana Beka, Toplice Spasojevića, Miodraga Kostića i Zorana Drakulića. Kako je „Blic” nedavno pisao, osnivači „Delte”, „MK grupe”, „ITM grupe”, „Ist pointa” zvanično potiču iz poreskih rajeva.

- Suština of-šor kompanija je da se otkloni plaćanje raznih vrsta poreza, da se izbegne kontrola finansijskog poslovanja, ali i devizna, carinska spoljnotrgovinska kontrola i da se preko „iznajmljenih” vlasnika i direktora prikrije identitet i imovina stvarnih vlasnika - kaže naš sagovornik.

Prema podacima kojima raspolažu srpske vlasti, još 2008. u Srbiji je poslovalo 600 of-šor kompanija sa Kipra čiji su stvarni vlasnici državljani Srbije.

Sagovornik „Blica” objašnjava kako se preko of-šor firmi legalno izbegava plaćanje poreza i da se osnivanje takvih firmi ne može zabraniti sve dok postoje poreski rajevi. On podseća da je dobit firme stvar poreskog planiranja, odnosno „štelovanja”, a zahvaljujući vezi sa oš-for firmom koja je osnivač, postoje brojne mogućnosti da domaća firma prikaže minimalan profit i samim tim plati manji porez.

- Of-šor kompanija fakturiše usluge firmi ovde, na primer za istraživanje tržišta, propagandu, konsalting, softver, organizaciju i slično. Faktura može biti 50.000, ali i 500.000 evra i više. Za firmu u Srbiji to je trošak koji automatski znači manju dobit i manji porez. Međutim, to je za amatere - kaže naš sagovornik.

Svaka deseta strana firma u Srbiji iz poreskog raja

Preduzeća koja su registrovana u zemljama koje slove, ili su slovile za poreske rajeve u Srbiji nisu izuzeci. To potvrđuju i podaci koje je „Blic” dobio iz Agencije za privredne registre. Od 11.013 preduzeća u Srbiji, čiji je makar jedan vlasnik strano fizičko ili pravno lice, preko 1.500 su iz zemalja koje ne primenjuju uopšte, ili ne primenjuju sasvim svetske poreske standarde, što je više od deset odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.