Južna Afrika garantuje imunitet učesnicima junskog sastanka i avgustovskog samita BRIKS-a

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2023, 14:19

Južna Afrika garantuje imunitet učesnicima junskog sastanka i avgustovskog samita BRIKS-a

  Južnoafričko Odeljenje za međunarodne odnose i saradnju garantovalo je diplomatski imunitet učesnicima sastanka ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koji će se održati u Kejptaunu 1-2. juna i samita BRIKS-a koji će se održati u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, navodi se u dokumentu. objavljeno na veb stranici južnoafričke vlade.
„Odeljenje za međunarodne odnose i saradnju je 29. maja 2023. u Vladinom listu izdalo obaveštenje o diplomatskim imunitetima i privilegijama za predstojeći sastanak ministara inostranih poslova BRIKS-a u Kejptaunu i Samit BRIKS-a koji će se održati u Johanesburgu u avgustu. Ovo je standard dodeljivanje imuniteta koje radimo za sve međunarodne konferencije i samite koji se održavaju u Južnoj Africi, bez obzira na nivo učešća. Imuniteti su za konferenciju, a ne za određene pojedince", navodi se u dokumentu. Južnoafričke vlasti su svoju odluku obrazložile odredbama Konvencije o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija iz 1946. i Konvencije o privilegijama i imunitetima specijalizovanih agencija iz 1947, usvojene rezolucijom Generalne skupštine UN. Izvor je 26. maja za TASS rekao da Rusija ne namerava da se povuče sa samita BRIKS-a.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.