Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug Srbije: Kriza i dalje postoji

Bujanovac -- Albanski i srpski političari na jugu Srbije saglasni da kriza u tom regionu i dalje postoji.

Međutim, njihovi stavovi su suprotstavljeni po pitanju odgovornosti za to. Dok Albanci krive Vladu, Srbi optužuju Albance da dižu tenziju zbog pregovora o rešenju statusa Kosova. Stanovnike Bujanovca od politike više interesuju egzistencijalni problemi.

Albanski odbornici iz Bujanovca, Preševa i Medveđe ujedinili su se kao retko kada ranije i doneli deklaraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom, kako kažu, žele da podsete Vladu na neke svoje zahteve, kao što su demilitarizacija regiona i neispunjena obećanja, poput izgradnje porodilišta i učiteljskog fakulteta.

Nezadovoljni su što nisu konsultovani pri reorganizaciji Koordinacionog tela za jug Srbije. Šaip Kamberi, iz Partije za demokratsko delovanje, nezadovoljan je mnogim pitanjima.

"Ako Koordinaciono telo, kao državni organ koji je 2001. formiran za rešavanje krize, nije funkcionalan. Ako Vlada stalno stavlja do znanja da ima sredstva da izgradi bazu specijalnih snaga, ako Vlada nema sredstva za Dom kulture u Preševu ili sportski centar, to su elementi koji ukazuju na pogoršanje političke situacije u regionu", kaže on.

Kamberi tvrdi da donošenje deklaracije nema veze s pregovorima o Kosovu, već da se tiče samo potreba Albanaca na jugu Srbije. Srpski političari iz Bujanovca misle drugačije.

Stojanča Arsić, šef Odborničke grupe koalicije Složno za Bujanovac, kaže da je problem u poverenju.

"Ako je zamenik predsednika opštine predsednik partije koja zagovara otcepljenje ovog dela, možete zamisliti kakvo poverenje imaju građani opštine Bujanovac u takvu lokalnu samoupravu. Upravo to je podiglo političke napetosti", kaže on.

Ni Srbi ni Albanci nisu zadovoljni radom Koordinacionog tela za jug Srbije u poslednje tri godine. Gostujući u Vestima B92, direktor tog tela Nenad Đurđević najavio je da će Koordinaciono telo uskoro angažovati dve osobe iz albanske nacionalne zajednice, koje će održavati kontakt tog tela sa albanskom zajednicom.

"Takođe, u dogovoru sa predsednikom Koordinacionog tela Rasimom Ljajićem, mi ćemo napraviti jednu strategiju koja će biti prezentovana 16. decembra, kada je sedam godina od osnivanja Koordinacionog tela, gde ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom i sa albanskim i srpskim predstavnicima, pokušati da nađemo modus kako da integrišemo Albance u društvenopolitički život u Srbiji, a s druge strane, kako da integrišemo Srbe i Rome u lokalnu samoupravu", rekao je Đurđević.

Čini se da stanovnici Bujanovca više od političara imaju poverenja jedni u druge i da dele iste probleme s većinom građana Srbije.

"Ne svađamo se, zajedno prodajemo, nemamo nikakve tenzije, ne znam dalje šta će biti."

"Najpre zdravstvo, ja nemam zdravstvenu knjižicu, zavitlavaju i zatežu, nezaposlenost je velika."

"Ne bavim se politikom, ne osećam nikakvu napetost."

"Negde je loše, negde dobro, za sada se ne diraju, Albanci, a ne znam šta će da bude."

Srbi u Bujanovcu optužuju Albance da su stvorili jednonacionalnu lokalnu samoupravu jer u javnim preduzećima uglavnom rade oni. S druge strane, Albanci tvrde da su diskriminisani kada je reč o zapošljavanju u državnim institucijama.

Ni Srbi ni Albanci nisu zadovoljni radom Koordinacionog tela za jug Srbije u poslednje tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.