Izvor: B92, 23.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Društvo u Srbiji nije tolerisalo neophodni oblik zaštite Đinđića

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da će nivo odgovornosti svakog ko je učestvovao u sistemu obezbeđenja premijera Zorana Đinđića biti utvrđen isključivo na osnovu izveštaja Komisije koja je ispitivala eventualne propuste. On je rekao da će izveštaj biti dostupan javnosti, te da će građani Srbije i sami moći da procene ko je za te propuste odgovoran. Jovanović, međutim, nije želeo da kaže svoje mišljenje o tome da li i ministar policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da snosi odgovornost za ubistvo premijera Đinđića, rekavši da "ne želi da licitira sa moralnim stavovima pojedinaca". "Svako ko je odgovoran za sprovođenje zakona mora snositi vrlo jasne posledice za neodgovarajuće postupanje u primeni tih zakona. Ovo društvo nije bilo spremno da toleriše onaj oblik zaštite Zorana Đinđića koji je bio neophodan da bi on mogao nesmetano da obavlja svoj posao. Ova zemlja je ćutala i trpela Tita, ćutala i trpela Miloševića, a onda je počela da prebrojava Đinđićevo obezbeđenje i da licitira time da li je moguće da se blindirani automobil zaustavi kombijem ili kamionetom. To su bile teme u našoj javnosti", rekao je Jovanović.

Jovanović je pomenuo 7.000 novinarskih tekstova sa kritikama Zorana Đinđića koji su doveli do toga da se ne primeni prvi stepen obezbeđenja predsednika Vlade, nakon prvog pokušaja ubistva kod Hale Limes. Ta njegova konstatacija naišla je na burno negodovanje novinara, nakon čega je usledila razmena oštrih opaski između potpredsednika Demokratske stranke i predstavnika medija. Novinari su Jovanovića pitali i ko je više odgovoran za ubistvo premijera - mediji ili ministar policije - na šta on nije želeo da odgovori, rekavši da se ne bavi medijima, već da je taj podatak izneo na osnovu analize Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ni Liberali Srbije, čiji je lider ministar policije, nisu promenili stav da Dušan Mihajlović, kao prvi čovek policije, ne snosi odgovornost za propuste u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića. Funkcioner te stranke Radovan Draškić kaže da odgovorne za propuste treba tražiti u izveštaju Komisije koja je te propuste istraživala.

Kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu Živojin Aleksić izjavio je da se iz izveštaja Vladine Komisije o propustima u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića ne može utvrditi ko je odgovoran za te greške, jer izveštaj navodi samo hronologiju događaja. Aleksić kaže da je šokatno to što je na premijera Đinđića nekoliko puta pokušan atentat, a da i pored toga mere obezbeđenja nisu bile adekvatne. "Obaveštajna služba je tu ili bila nesposobna, ili je namerno želela da bude nesposobna. Postoje krivična dela nečinjenja i krivična dela činjenja. U ovom slučaju, radi se, najblaže, o krivičnim delima nečinjenja, a možda neko i želi da ispadne da je nesposoban", rekao je Aleksić za Televiziju B92.

Izveštaj Vladine Komisije dostupan je na adresi zvaničnog sajta Vlade Republike Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.