Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Još bez rešenja za Kosovo u SB UN"

Brisel, Beograd, Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova Nemačke izjavio da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nema na vidiku rešenja za Kosovo.

Posao određivanja statusa Kosova još nije utvrđen, ali se i dalje nadamo da će novi status biti baziran na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija, izjavio je Frank Valter Štajnmajer na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta iza zatvorenih vrata.

"Sada je sasvim jasno da nemamo šta da očekujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 1. jula. Glavni razlog za takav scenario jeste odlazak predsednika Rusije Vladimira Putina u SAD. Čak i Amerikanci žele da sačekaju da vide kakav će biti ishod te posete", rekao je Štajnmajer, prenose Večernje novosti.

"Ruski veto u Savetu bezbednosti UN doveo bi u opasnost jedinstvo EU ", rekao je Štajnmajer i dodao da unilateralno priznavanje nezavisnosti nije dobar put. "U slučaju da se to dogodi, nije sigurno da bi EU ostala jedinstvena", rekao je Štajnmajer.

Polt: Nema kompromisa oko nezavisnosti

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt kaže da za Kosova nema drugog rešenja sem nezavisnosti i dodao da tu nema kompromisa. "Ono oko čega nema kompromisa jeste da konačno rešenje bude nadzirana nezavisnost Kosova. Nema drugog rešenja. SAD i evropski partneri su to jasno stavili do znanja", rekao je Polt novinarima u Medija centru.

Prema njegovim rečima, ono što može da se učini jeste da se Srbiji, Kosovu i međunarodnoj zajednici omogući da sa takvim rešenjem rade na onom što je najznačajnije, a to je život ljudi na Kosovu. "Hajde da ostavimo iza sebe pitanje statusa i da se bavimo problemom manjinskih grupa na Kosovu", rekao je on.

Guzenbauer: Nema alternative

Kancelar Austrije Alfred Guzenbauer prebacio je Rusiji da ne nastoji da doprinese rešavanju kosovskog problema i ocenio da plan Ahtisarija nema alternativu.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin stalno navodi poređenja, na primer s Južnom Osetijom. Ali, Kosovo je jedinstven slučaj jer za njega postoji odgovornost međunarodne zajednice", rekao je on za Zidojče cajtung.

"Ahtisarijev plan u suštini nema alternativu, samo je pitanje šta je nužno učiniti da srpsko stanovništvo sporazum ne bi doživelo kao poniženje. Pored toga, mora biti nađena socijalna i ekonomska perspektiva i za Albance i za Srbe na Kosovu", kaže on.

Jeremić s Biltom

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem kako se nada da će Savet bezbednosti UN usvojiti rezoluciju o Kosovu.

Vuk Jeremić je rekao da bi za Srbiju bilo kakva jednostrana odluka o budućnosti Kosova bila ništavna jer je Kosovo bilo i ostaće deo Srbije. "Ahtisarijev plan je neprihvatljiv za Srbiju, on krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Jeremić i dodao da je Beograd "spreman da nastavi dijalog u potrazi za kompromisnim rešenjem".

Jeremić je u Stokholmu govorio i na Forumu za budućnost demokratije, u organizaciji Saveta Evrope.

Poruka Beogradu glasiće da "saveznici u NATO-u vide i podržavaju postepen ulazak Srbije u evroatlantske i evropske institucije".

Rupel: Ahtisarijev predlog ključan

Slovenački ministar spoljnih poslova, Dimitrij Rupel se, tokom svoje radne posete SAD, sastao sa državnom sekretarkom SAD, Kondolizom Rajs, sa kojom je razgovarao o transatlantskim odnosima, slovenačkim pripremama na predsedovanje EU, prioritetima tokom istog, ali i budućem statusu Kosova.

Tokom razgovora, koji se odnosio na budućnost ustavne povelje EU i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Rupel je Rajsovoj rekao da Sloevnija podržava buduće širenje EU, jer je "potrebno ispuniti prostor, između Grčke i Slovenije, novim državama člancama transatlantskih povezivanja".

Što se tiče budućeg statusa Kosova, slovenački šef diplomatije je Rajsovoj rekao da je predlog Martija Ahtisarija ključan za rešavanje pitanja Kosova, zauzevši se za jedinstvo međunaodne zajednice po tom pitanju.

"Podrška Moskve jaka, ali nedovoljna karta"

Slovenačko Delo ocenjuje da je "mnogima sada jasno da je Kosovo postalo veoma konkretan predmet postblokovske igre Vašingtona i Moskve, kakvu od pada Berlinskog zida svet još nije video i osetio".

"U partiji kosovskog pokera podrška Moskve srpskoj strani jeste jaka karta u rukama Beograda, ali ne takva da bi Srbija, ako želi dobro sebi i svom narodu, mogla igrati samo na nju", piše Delo.

Lista smatra da bi "država kakvu vide premijer Srbije Vojislav Koštunica i njegovi, dakle Srbija sa Kosovom i njegovom autonomijom, u svakom pogledu bila nestabilna, izuzetno konfliktna, neproduktivna zajednica, koja bi padala iz jedne krize u drugu, iz jedne katastrofe u drugu, i kao takva, na niz godina usporila razvoj i Srba i Albanaca".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.