Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jezik i identitet na Balkanu"

Vašington -- Suzan Vudvord, profesor političkih nauka na Njujorškom univerzitetu, kaže da Srbija nije bila spremna na raspad SFRJ.

U izlaganju o knjizi "Jezik i identitet na Balkanu", Suzan Vudvord je rekla da postoje dve netačne pretpostavke, a to su da je jezik osnova etničkog identiteta i da je srpskohrvatski bio nametnut onima koji su se njime služili.

"Za Hrvatsku je posebno zanimljivo što, uprkos dugoj i autonomnoj lingvističkoj i književnoj tradiciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvati i dalje uporno pokušavaju da dokažu da je njihov jezik udaljen od jezika u okruženju. Hrvatima je jezik političko sredstvo za ujedinjavanje, a i dalje traje sukob onih koji zagovaraju čisti hrvatski, a vezuju se uglavnom za ranu fazu Tuđmanovog režima, i onih koji podržavaju jezičku toleranciju", navodi Suzan Vudvord.
"Za razliku od lingvista u Srbiji, u Hrvatskoj su bili spremni za raspad SFRJ i strateški su pristupili ostvarenju svojih ciljeva. Srbija nije bila spremna za raspad države, što se odražava u aktuelnoj jezičnoj politici, koja pokušava da zadovolji sve Srbe i održi akademski status kvo", kaže ona.

U Crnoj Gori jača ideja o odvajanju crnogorskog od srpskog jezika, što je opšte jezičko udaljavanje, odnosno destabilizovanje, jer jezici sada dele umesto da ujedinjavaju ljude, i otežavaju položaj manjina, koje su svojevremeno imale srpskohrvatski kao zajednički jezik komunikacije", navodi Suzan Vudvord.

"Raspad srpskohrvatskog na tri do četiri jezika, srpski, hrvatski, bosanski i, možda, crnogorski, je bez presedana u istoriji lingvistike", smatra Robert Grinberg, profesor slavistike na Univerzitetu "Jejl". "Do razdvajanja tih jezika došlo je zahvaljujući jezičnom inženjeringu, koji je, u osnovi, političke prirode, a koji je u regiji bio prisutan mnogo pre raspada SFRJ. Reč je o svojevrsnom lingvističkom nacionalizmu, kojim se silom nameću prepreke u komunikaciji. Aktuelna jezična situacija u svakoj pojedinoj zemlji nastaloj raspadom SFRJ odražava opšte stanje u toj zemlji", ocenjuje Grinberg.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.