Jeremić putuje u Brisel

Izvor: B92, 19.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić putuje u Brisel

Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić boraviće sutra u Briselu i sa zvaničnicima EU razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i liberalizaciji viznog režima.

U razgovoru za B92 Jeremić je naveo da Srbija ima razloga da bude optimista u vezi sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, jer se veliki broj zemalja uključio u ovaj proces.

Ministar Vuk Jeremić sastaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

"Očekujemo stavljanje Srbije na belu šengen listu, tokom 2009. godine, ali moramo da budemo aktivni, agilni, da podsećamo evropske zvaničnike na važnost tog događaja i to je glavni razlog mog puta u Brisel, u ponedeljak”, kaže Jeremić.

Istovremeno, Međunarodni sud pravde trebalo bi da objavi koje su zemlje dostavile podneske sudu i time se uključile u raspravu o legitimnosti proglašenja nezavisnoti Kosova.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, u procesu će učestvovati 18 država koje su priznale i 15 koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

Jeremić kaže da je dobro što će veliki broj zamalja učestvovati u rapravi.

"Mislim da imamo razloga da budemo optimisti. Kada je ovoliko zemalja uključeno aktivno u proces, to smanjuje do apsolutnog minimuma prostor za vršenje političkog pritiska na sud”, kaže Jeremić.

"Ukoliko na sud nema političkog pritiska, tada sud odlučuje po samom meritumu međunarodnog. prava, a međunarodno pravo je apsolutno na našoj strani”, dodaje ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić navodi da će prvi put u raspravi pred ovim sudom učestvovati i Kina, što je jedan od razloga da se ovaj proces nazove istorijskim.

"Ovo je proces u kome će se odlučivati, ne samo vezano za vitalni interes Srbije, već i u XXI veku opredeliti za balans prava na samoopredeljenje i prava na održanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država", rekao je Jeremić.

"Zbog toga mislim da je Srbija u spoljnopolitičkiom smislu učinila veliki korak”, kaže on.

Govoreći o poseti predsednika Srbije manastiru Visoki Dečani, Jeremić kaže da je Tadić posetio Kosovo, na osnovu procedura predviđenih Rezolucijom 1244.

Prema njegovim rečima Srbija će nastaviti da sarađuje sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, ali zvanični Beograd ni jednim gestom neće priznati nezavisnost Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Srbija do kraja godine na beloj šengen listi

Izvor: Blic, 19.Apr.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, uoči posete Briselu, da očekuje da Srbija do kraja godine uđe na belu šengensku listu i naveo da ima razloga za optimizam u vezi sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, jer se veliki broj...

Nastavak na Blic...

Jeremić: Beli šengen do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2009

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, uoči posete Briselu, da očekuje da Srbija do kraja godine uđe na belu šengensku listu i naveo da ima razloga za optimizam u vezi sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, jer se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Cilj je ukidanje viza do 2010."

Izvor: BBC na srpskom, 21.Apr.2009, 16:39

Nakon posete Briselu Vuk Jeremić izrazio optimizam u pogledu izgleda za viznu liberalizaciju. "Nema punog konsenzusa o odmrzavanju prelaznog sporazuma sa EU".

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.