Jeremić izbio na drugo mesto u glasanju za genseka UN

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić izbio na drugo mesto u glasanju za genseka UN

Nekadašnji šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ušao je u treći krug glasanja za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, nezvanično saznaje Sputnjik iz izvora u UN.

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su drugi put tajno glasali o novom generalnom sekretaru UN, opredeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić. Kako Sputnjik saznaje, Jeremić je dobio osam pozitivnih glasova članica SB UN, a jedan negativan manje nego u prvom krugu glasanja, dok su dve članice SB UN bile uzdržane.

Srpski kandidat za petama je bivšem premijeru Portugalije Antoniju Guterešu, koji je nakon prvog kruga glasanja slovio za favorita, ali je njegov rezultat u drugom krugu slabiji, jer je dobio 11 pozitivnih, ali i dva negativna glasa SB UN.

Ministarka spoljnih poslova Argentine Suzana Malkora je na trećem mestu sa osam pozitivnih glasova, sledi je generalna direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske sa sedam za i sedam protiv, a na začelju je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa dva pozitivna glasa, šest negativnih i sedam uzdržanih.

Vuk Jeremić je posle drugog kruga izjavio da je zavoljan ishodom glasanja.

„Mislim da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni ishodom današnjeg glasanja. U prvom krugu smo pokazali da uživamo široku podršku zemalja članica SB UN. Drugi krug je potvrdio da je ta podrška prilično postojana — bazirana‎ na uverenju većine da je Srbija podesna za obavljanje najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, a ne rezultat taktičkih kalkulacija. Najvažniji deo ovog složenog procesa tek predstoji, nastavljamo sa sveobuhvatnim aktivnostima“, rekao je Jeremić.

Iz regiona Zapadnog Balkana su se, pored Jeremića, za naslednika Ban Ki Muna kandidovali i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim, nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

U trci za to mesto su Irina Bokova, administratorka Razvojnog programa UN Helen Klark sa Novog Zelanda, Suzana Malkora, Miroslav Lajčak, Portugalac Antonio Gutereš, nekadašnji šef moldavske diplomatije Natalija German i bivši izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene Kristijana Figeres.

Prvobitno je bilo 12 kandidata, ali je bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić odustala pošto se nakon prvog kruga glasanja, održanog 21. jula, našla na začelju. U međuvremenu je i Australija, 29. jula, odbila da podrži kandidaturu svog bivšeg premijera Kevina Ruda.

U prvom krugu glasanja, prema nezvaničnim rezultatima, vodio je Gutereš, na drugom mestu je bio Tirk, a treće mesto delilo je troje kandidata — Jeremić, Bokova i Kerim. Helen Klark je bila četvrta, a na petom mestu je Malkora. Pusić je tada dobila 11 „obeshrabrujućih glasova“, a troje kandidata na dnu liste bili su Kristijana Figeres, Natalija German i Igor Lukšić, rekle su diplomate.

Ishod glasanja ne saopštava se javnosti — jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku, dok se od kandidata očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima.

Jeremić je, uoči današnjeg kruga glasanja za generalnog sekretara, rekao da treba biti oprezan sa očekivanjima, ali je izrazio uverenje da „ima razloga da se nadamo da ćemo nakon drugog kruga ostati u najužem izboru za ovu izuzetno važnu, verovatno i najvažniju funkciju“.

Jeremić je napomenuo da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni jer smo već u prvom krugu glasanja dobili devet od 15 glasova članica Saveta bezbednosti koje smatraju, kako je naveo, da je Srbija podesna da da generalnog sekretara.

On je, posle prvog kruga glasanja, rekao da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.