Glasanje za generalnog sekretara UN: Jeremić izbio na drugo mesto

Izvor: Večernje novosti, 05.Avg.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje za generalnog sekretara UN: Jeremić izbio na drugo mesto

Posle druge runde glasanja, naš kandidat za generalnog sekretara UN se bolje kotira: posle sabiranja pozitivnih, obeshrabrujućih i neutralnih glasova, Jeremić se „probio” na drugo mesto, iza Portugalca Antonija Gutereša SAVET bezbednosti danas je drugi put, neformalno i iza zatvorenih vrata, ocenio kandidate za generalnog sekretara UN, a prema saznanjima "Novosti" iz diplomatskih krugova Vuk Jeremić se "probio" na drugo mesto, iza Portugalca Antonija Gutereša. Ovoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << puta, srpski kandidat dobio je osam pozitivnih, četiri obeshrabrujuća glasa, dok su tri listića bila "bez mišljenja". To znači da je u odnosu na prvi krug dobio jedan "plus", ali i jedan "minus" manje. Mada, i dalje ima negativno mišljenje Vašingtona. Guterešu je pripao jedan pozitivan glas manje nego 21. jula, ali je sada "ubrao" i dva negativna pa je zadržao vodeću poziciju. Na treće mesto je skočila Suzana Malkora (Argentina) sa osam pozitivnih, šest negativnih i jednim uzdržanim glasom, za koju neki izvori tvrde da je američki favorit, dok je Slovenac Danilo Tirk, koji je posle prve runde bio drugi, sada na četvrtoj poziciji sa sedam ohrabrujućih, pet minusa i tri listića bez mišljenja. Slede Bugarka Irina Bokova i Helen Klark sa Novog Zelanda. Kako "Novostima" prenose izvori iz Njujorka, Rusija i Kina nemaju ništa protiv Gutereša, ali brane princip da sledeći prvi čovek UN treba da bude iz Istočne Evrope. Zato je ključno da li su negativni glasovi Portugalcu dali baš Moskva i Peking koji imaju pravo veta. Što se tiče Jeremića, on je u prvom krugu dobio podršku Rusije i Kine. Iako Vašington nije nagovestio ko mu je omiljeni kandidat, prema pisanju "Forin polisija", američke diplomate već dugo pozitivno gledaju na Tirka. POSTOJANA PODRŠKA SRBIJI Mislim da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni ishodom današnjeg glasanja - izjavio je Vuk Jeremić, pošto je završen drugi krug izjašnjavanja na Ist Riveru. - U prvom krugu smo pokazali da uživamo široku podršku zemalja članica SB UN. Drugi krug je potvrdio da je ta podrška prilično postojana. Ona je bazirana na uverenju većine da je Srbija podesna za obavljanje najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, a ne rezultat tatičkih kalkulacija. Ipak, kako je naveo Jeremić, najvažniji deo ovog složenog procesa tek predstoji, a on nastavlja sa sveobuhvatnim aktivnostima.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Glasanje za generalnog sekretara UN: Jeremić drugi

Izvor: Radio 021, 05.Avg.2016

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, nakon drugog kruga glasanja u Savetu bezbednosti UN za novog generalnog sekretara UN, kandidat Srbije Vuk Jeremić osvojio je drugo mesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana...Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.