Jeremić: Velika pobeda Srbije

Izvor: B92, 09.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Velika pobeda Srbije

Njujork, Beograd, Priština -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenjuje da je usvajanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN "pobeda ne samo Srbije, već i međunarodnog prava".

Predlog rezolucije Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova podržala je većina zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. "Nismo se libili da odemo svuda, da razgovaramo sa svima, rezultat naših napora je ova velika pobeda u Generalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je Jeremić.

"Ali, ne treba imati bilo kakvu sumnju, najteži deo posla je i dalje ispred nas", dodao je Jeremić.

Za rezoluciju je glasalo 77 država članica UN, šest je bilo protiv, dok su 74 države bile uzdržane. Zemlje članice EU nisu bile jedinstvene prilikom glasanja, većinom su bile uzdržane, ali je pet zemalja podržalo rezoluciju.

Protiv su bile SAD, Albanija i ostrvske državice Nauru, Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija. Od članica EU, za rezoluciju Srbije bile su Slovačka, Rumunija, Grčka, Kipar i Španija.

Jeremić veruje da će se Međunarodni sud pravde izjasniti u korist Srbije, što bi trebalo da dovede do ponovnog vraćanja Prištine i Beograda za pregovarački sto.

"Nakon što se Sud bude izjasnio o tome da li je proglašenje nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca u skladu s međunarodnim pravom, a mi znamo kako će se on izjasniti, ne može nikako drugačije da se izjasni nego da kaže ono što jeste, a to je da je međunarodno pravo, Rezolucija 1244 i Povelja Ujedinjenih nacija prekršena. Nakon toga, očekujemo novi proces, očekujemo nove pregovore", rekao je Jeremić posle sednice Generalne skupštine UN.

Povratak ambasadora

Vlada je donela odluku da vrati ambsadore u sve zemlje iz kojih su pozvani na konsultacije u Beograd, kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i integriteta zemlje, navodi se u saopštenju.

Jeremić je nakon sednice Generalne skupštine UN razgovarao s generalnim sekretarom Ban Ki Munom o tome da se ubrza dijalog o šest tačaka u procesu rekonfiguracije UNMIK-a. "Optimista sam da taj proces može uskoro doneti pozitivne rezultate", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u sredu u sedištu UN u Njujorku.

On je izrazio nadu da će naredni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu sadržati dogovor sa Beogradom o šest tačaka u procesu preustrojstva UNMIK-a.

Pošto je saznao rezultat glasanja, britanski ambasador u UN Džon Sojers poručio je da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće.

"Cilj tog predloga je da uspori proces priznanja nezavisnosti Kosova, ali i da onemogući učešće Kosova u međunarodnim institucijama", rekao je Sojers.

"Moja delegacija žali što su naše srpske kolege odbile da nađemo zajednički način da idemo dalje. Oni su odlučili da ovu rezoluciju predstave preko Generalne skupštine UN bez imalo debate. Za žaljenje je što je Srbija izabrala taj kurs", naveo je Sojers.

Tadić: Povratak na velika vrata

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da usvajanje srpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN predstavlja veliku diplomatsku pobedu, ali i ukazao da kosovsko pitanje neće biti rešeno u tako bliskoj budućnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić (FoNet)

"Veliku stvar smo učinili. Ovo je velika diplomatska pobeda, ovo je velika pobeda Srbije. Prva posle mnogo godina na međunarodnom planu. Dobili smo podršku mnogih zemalja, naravno, onih koji su podržali našu rezoluciju, ali i onih koje su bile uzdržane u glasanju", navodi se u Tadićevoj izjavi za javnost.

Predsednik Srbije je zahvalio zemljama članicama UN koje su podržale srpsku inicijativu.

"Proces odbrane našeg državnog integriteta dugoročan je proces i svi koji su se pripremili za trku na 100 metara, veoma greše. Ovo je jedan, sportskim rečnikom, maraton i potrebno je pripremiti ne samo korak iza ove rezolucije koja je konačno prošla na Generalnoj skupštini, već mnoštvo sledećih koraka u godinama koje dolaze", istakao je Tadić.

Tadić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da Srbija "nikada ne sme da odustane" od "svog integriteta i od odbrane integriteta, od svog Kosova i Metohije".

Povratili smo i prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta, rekao je Tadić, uz konstataciju da šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, sa saradnicima i pravnim savetnicima, zaslužuje čestitke zbog "izuzetno plodotvornog napora".

Tadić je ocenio da je Srbija "pronašla racionalan modalitet rešavanja konflikata" i da je to njen doprinos stabilnosti Balkana, ali i drugih osetljivih regiona sa sličnim problemima.

Tadić je izjavio da se stvaraju mogućnosti da Beograd sa Evropskom unijom razgovara o uslovima pod kojima bi bilo prihvatljivo delovanje misije EU na Kosovu.

Prema Tadićevim rečima, za Srbiju je neprihvatljivo delovanje Euleksa na principima Ahtisarijevog plana. Nema rada Euleksa na nezavisnosti Kosova, već misija mora biti statusno neutralna i mora doći na Kosovo odlukom Saveta bezbednosti UN, kazao je Tadić.

Prema mišljenju predsednika Srbij Borisa Tadića, najava da će neke zemlje regiona priznati nezavisnost Kosova je "deo strategije da se smanji efekat rezolucije" izglasane u UN.

Za žaljenje je što postoje zemlje u susedstvu koje su prihvatile takvu ulogu. Ako bi se tako nešto desilo, to bio bio loš znak. Srbija će pažljivo razmotriti kako će reagovati, razmatrajući dugoročnu stabilnost u regionu i bilateralne odnose, misleći iznad svega o svojim dugoročnim interesima, izjavio je Tadić.

Reakcije

Komentarišući odluku Generalne skupštine UN, premijer Mirko Cvetković istakao je da sada očekuje da se smanje političke tenzije i da se stvari ubuduće rešavaju u daleko mirnijoj atmosferi.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da rezultati jučerašnjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama jačaju rejting naše zemlje jer pokazuju da se Srbija bori isključivo instrumentima prava i diplomatije.

On je dodao da su u pitanju ne samo instrumenti koji su prihvatljivi za svet nego, kao što se videlo, i instrumenti koji su efikasni i delotvorni za jednu zemlju gabarita Srbije. Na ovaj način pokazujemo da se rizik investiranja u našu zemlju smanjuje jer ne treba očekivati nikakve konflikte.

Srbija posle pozitivnog ishoda glasanja ima šansu za uspeh pred Međunarodnim sudom pravde, rekao je državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović gostujući u Poligrafu B92.

"Nema euforije, nema brzanja u zaključcima, nema slavlja i vatrometa. Ozbiljni timovi moraju se pripremiti još sutra. Analize koje su zemlje bila za, a koje su bile uzdržane, jeste početak rada po ovom pitanju", rekao je Ivanović.

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović rekao je da je ovo velika pobeda srpske politike i diplomatije, ali i upozorio da su naredni potezi odlučujući za Srbiju.

"Vlada, u periodu dok čeka odluku Međunarodnog suda pravde, treba narednih nedelja da uloži sve napore da obnovi dijalog sa Evropskom unijom o zajedničkoj ulozi i odgovornosti na Kosovu. Tek tako onda mogu da prihvatim da je ovo značajan uspeh", rekao je Svilanović.

"Ukoliko tog dogovora ne bude, bojim se da se onda može dogoditi da smo zatvorili vrata evropskoj budućnosti Srbije, bar u narednih nekoliko godina", rekao je Svilanović.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić ocenio je da Srbija može mudrom diplomatskom i predanom aktivnošću da izbori ono što u međunarodnom pravu piše, a to je da je Kosovo i Metohija deo njene teritorije.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić kaže da se ne može omalovažavati uspeh Srbije, ali da bi efikasnije rešenje bila tužba protiv zemalja koje su priznale Kosovo jer bi presude bile obavezujuće.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da odluka Generalne skupštine UN o prihvatanju inicijative Srbije ne bi trebalo da zavara Srbiju i istakao da sada treba tužiti zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

Generalna sekretarka radikala Elena Božić-Talijan ocenila je da je rezolucija Srbije "mrtvo slovo na papiru" i da to neće promeniti stav država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić upozorio je da bi Sud mogao da pokrene i pitanje ugroženosti ljudskih prava Albanaca na teritoriji Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Sloveniji Ivo Visković slaže se da je usvajanje inicijative Srbije u UN veliki diplomatski uspeh.

"Činjenica jeste, i to neko ko nije radio u diplomatiji, a pogotovo u međunarodnim organizacijama, može da misli da je lako ostvariti tako jedan veliki uspeh u jednoj tako složenoj i komplikovanoj međunarodnoj organizaciji kakve su UN”, kaže Visković za B92.

On kaže i da treba čestitati celokupnoj diplomatiji Srbije: "Dobiti podršku gotovo polovine članica po jednom pitanju koje je sporno i kada su na drugoj strani, kao protivnici, najmoćnije zemlje sveta, to nije nimalo lako i u tom smislu zaista treba čestitati našoj diplomatiji, kompletnoj, od predsednika države, preko ministra, pa do najmlađeg člana, odnosno atašea u Ministarstvu spoljnih poslova na velikom naporu koji su uložili i dobro osmišljenoj strategiji i, konačno, na rezultatu koji su postigli.”

Na pitanje šta u dugoročnom smislu znači podrška koju je Srbija dobila i šta dalje može da uradi, Visković kaže da sama Srbija ne može ništa jer je odluka Generalne skupštine da u njeno ime Generalni sekretarijat zatraži od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje, ali da za Srbiju nastaje u ovom trenutku jedan značajan predah u intenzivnoj diplomatskoj inicijativi.

"Sada imamo vremena da malo zastanemo i uhvatimo dah i da dobro razmislimo šta su nam sledeći potezi. Naravno, situacija je u ovom trenutku za nas povoljnija nego što je bila do sada. Ovo mora da utiče na zemlje koje nisu do sada počele da priznaju Kosovo da dobro razmisle da li to da rade u ovom trenutku”, dodao je Visković.

Spoljnopolitički komentator lista "Politika" Boško Jakšić ocenio je, gostujući u Kažiprstu B92, da je ovo pobeda Srbije na višem nivou jer su čak i zemlje koje su priznale Kosovo glasale za rezoluciju ili bile uzdržane, što znači davanje šanse međunarodnom pravu.

On veruje da politička dešavanja neće uticati na odluku Međunarodnog suda pravde.

"Međunarodni sud pravde će se ponašati isključivo koristeći i uvažavajući pravne kategorije, što je u njegovom opisu radnog mesta, znači da se jednostavno ne bavi nikakvom politikom, nego da da jedno stručno pravno mišljenje, koje će onda, znamo da je neobavezujuće, ali ima jednu svoju moralnu vrednost, a ta moralna vrednost može uvek da se pretvori i u deo ponovo da se vrati u svet globalne politike", kaže Jakšić.

On, međutim, podseća da je mišljenje međunarodnog suda savetodavno. To znači da i u slučaju pozitivne odluke po Srbiju, to ne znači, da kako se izrazio, neće biti secesionizma jer je politika sile vrlo često jača od politike prava.

Priština: Nezavisnost Kosova rešena

Povodom odluke Generalne skupštine UN da prihvati rezoluciju Srbije, najviši kosovski zvaničnici održali su vanrednu konferenciju za novinare.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju kaže da će Kosovo, uz pomoć međunarodnih prijatelja, obezbediti da se pred Sudom predstave i stavovi i argumenti Kosova, dok je premijer Hašim Tači ponovio da je proces nezavisnosti Kosova nepovratan.

Fatmir Sejdiu i Hašim Tači (FoNet)

"Izražavamo žaljenje zbog odluke Generalne skupštine. Mi razumemo pravo Generalne skupštine da donese ovu odluku, ali ona neće pomoći promociji dugoročne stabilnosti na Kosovu i u regionu. Verujemo da ćemo, kako vreme bude prolazilo, imati nova priznanja Kosova, kao i da ova odluka neće omesti države da vrednuju progres na Kosovu i odluče se za njegovo priznanje. Mi nameravamo da aktivno učestvujemo u prezentaciji našeg slučaja pred Međunarodnim sudom pravde i očekujemo da će njihova ocena biti pravična i nepristrasna. Takođe, očekujemo da će naša pozicija biti ponovo potvrđena", rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

On je dodao da Priština, ali i njeni međunarodni saveznici, stalno naglašavaju da je pitanje nezavisnosti Kosova rešeno i da je nepovratno.

Premijer Hašim Tači je kazao da on ni ranije ni očekivao dobre ideje i predloge koji bi mogli doći iz Beograda.

"Ja sam i danas istakao da Kosovo ne treba da očekuje dobre predloge i ideje od Beograda. Mislim da će buduća realnost sa novim priznanjima nezavisnosti Kosova biti najbolji odgovor na ovu lošu ideju Beograda. Priznanja će, dakle, biti nastavljena i sam Beograd će povodom njih biti iznenađen i nervozan", poručio je Tači.

Konuzin: Rusija uz Srbiju

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin čestitao je Srbiji diplomatski uspeh u Generalnoj skupštini UN, poručivši da će Rusija i ubuduće biti uz Srbiju.

On je za RTS istakao da je "za Rusiju i Srbiju potpuno jasno da je takozvana kosovska nezavisnost nelegalna" i da su "rezultati glasanja u Njujorku pokazali da se veoma veliki broj članova međunarodne zajednice pridržava istog stava" podsetivši da se protiv izjasnila "malobrojna grupa država".

"Želim da se pridružim rečima velikog ruskog pisca Aleksandra Solženjicina: 'Srbi, ne dajte svoju zemlju', rekao je Konuzin, poručivši : "Budite sigurni da će Rusija i ubuduće biti uz Srbiju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.