Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: U izveštaju trojke nema novih elemenata

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da izveštaj koji je "trojka" Kontakt grupe za Kosovo predala generalnom sekretaru Ban Ki Munu ne sadrži "nikakve nove iznenađujuće" elemente i da je reč o kratkom dokumentu faktografskog karaktera.



"Izveštaj sadrži uglavnom ono što su predstavnici 'trojke' već izneli na konferenciji za novinare u Beogradu početkom nedelje", rekao je Jeremić u izjavi Radio-televiziji Srbije iz Njujorka.

On je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim, dodao da postoji "jedan element" na koji je delegacija Beograda skrenula pažnju "trojci".

Jeremić je rekao da taj "element" nije bio u skladu sa gledanjem srpske delegacije na pregovarački proces, ali "trojka" je, ipak, navela da su obe strane bile "pođednako konstruktivno angažovane tokom pregovaračkog procesa".

"Naravno da to nije naš stav, jer mi smatramo da je Beograd bio pozitivan, fleksibilan, konstruktivan nudeći razne modele rešavanja budućeg statusa Kosova, a da prištinska strana nije bila spremna za dijalog", ocenio je srpski ministar.

On je još kazao da izveštaj "trojke" ne sadrži elemente predloga koje je Beograd "stavio na sto".

"Poslednja dva dana ja sam u intenzivnim bilateralnim konsultacijama sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti na nivou ambasadora kojima detaljno predstavljam naše predloge stavljene na sto kao i naše zaključke zbog čega ova runda pregovora nije završena uspešno, odnosno postizanjem kompromisnog rešenja", rekao je Jeremić.

Italija, kao predsedavajuća Savetom bezbednosti UN, predala je ranije danas generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu izveštaj pregovaračke "trojke" Kontakt grupe. Savet bezbednosti treba da ga razmatra 19. decembra.

"Beograd smatra da nema razloga prestati tražiti mirno rešenje, odnosno miran demokratski statusni dijalog pod okriljem Ujedinjenih nacija", rekao je srpski ministar.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je danas da će se Rusija u Savetu bezbednosti UN zalagati za nastavak pregovora o budućnosti Kosova iako do sada razgovori nisu rešili to pitanje.

"Kada dođe vreme da razmatramo izveštaj 'trojke' u Savetu bezbednosti, Rusija će izlagati argumente u prilog nastavljanja pregovora", rekao je Ccurkin novinarima u UN.

"Pregovori su otkrili da je rešenje moguće", rekao je ruski diplomata, dodavši da će Rusija zbog toga tražiti da se pregovori nastave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.