Izvor: Blic, 22.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Španija protiv bilo kakvih uslova Srbiji povodom Kosova

Španija neće dozvoliti da Evropska unija Srbiji tokom njenih evropskih integracija postavlja bilo kakve uslove u vezi sa odnosom Beograda prema Kosovu i Metohiji, izjavio je danas Tanjugu ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Španija neće dozvoliti da Srbija na svom evropskom putu na bilo koji nacin bude uslovljavana pitanjima svoje politike prema Kosovu, jer i Španija ima identičan stav u odnosu na jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, rekao je Jeremić posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastanka sa španskim kolegom Migelom Anhelom Moratinosom.

"Eksplicitno mi je rečeno da niko ne može primoravati Španiju da prizna jednostranu nezavisnost, tako da se ne može primoravati ni Srbija", dodao je on, napominjući da ni "potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ni na koji način ne može promeniti politiku Srbije prema Kosovu".

Jeremić je rekao da je tokom razgovora, potvrđen "čvrst, principijalan stav španske vlade da jednostranu nezavisnost smatraju nelegalnom i u neskladu sa međunarodnim pravom, tako da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije".

Šef srpske diplomatije je istakao da je "Španija jedan od najsnažnijih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu" i da je Madrid "spreman da potpiše Sporazum koliko sutra".

Tokom današnje posete potpisan je i sporazum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova kojim se potvrđuju donacije španskog ministarstva srpskom, namenjene za izgradnju administrativnih kapaciteta neophodnih za priključenje EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.