Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Novi odnosi Srbije i BiH

Sarajevo, Banjaluka -- Ministar spoljnih poslova Srbije tokom posete BiH rekao da Srbija i BiH treba da okrenu novu stranicu u svojim odnosima.

Vuk Jeremić je izjavio da će Vlada Srbije učiniti sve da u najkraćem roku završi saradnju s Haškim tribunalom i ispuni unutrašnje i međunarodne obaveze. On je posle razgovora sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem rekao da se razgovaralo o presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu i da je za Srbiju najteži deo presude onaj u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kom se kaže da Srbija nije učinila ništa da spreči genocid.

Sama činjenica da je novi šef srpske diplomatije Vuk Jeremić za svoje prvo putovanje u inostranstvo izabrao Bosnu i Hercegovinu, tumači se u Sarajevu kao svojevrstan izraz pozitivnog zaokreta zvanične srbijanske politike prema Bosni i Hercegovini.

U takvom tonu prošao je Jeremićev susret s bosanskohercegovačkim ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem. Jeremić je jasno poručio da će jedan od njegovih prioriteta biti unapređenje dobrosusedskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Uprkos izrazima spremnosti za unapređenje odnosa, još je mnogo prepreka koje stoje na putu jačanja poverenja između dve zemlje. Jedna od njih je i hapšenje ratnih zločinaca, polje na kojem se Srbija stalno suočava s pritiscima međunarodne zajednice.

Ministar Jeremić je naglasio kako je to jedan od kratkoročnih ciljeva, što znači da očekuje kako će haški begunci, u prvom redu Ratko Mladić, biti privedeni što je moguće pre.

Hapšenje Mladića je, kako je izjavio sarajevskim medijima još pre dolaska u Sarajevo, neophodno i zbog bezbednosti u samoj Srbiji i veoma značajno, pogotovo nakon presude Suda pravde u Hagu:

"Za Srbiju je izuzetno težak deo presude u kojem se kaže da Srbija nije učinila sve u njenoj moći da se spreči genocid u Srebrenici. On što mogu da vam kažem jeste da će nova Vlada Republike Srbije učiniti apsolutno sve da se u najskorijem mogućem roku ispune sve naše domaće zakonske i međunarodne obaveze", kazao je Jeremić danas u Sarajevu.

Šef diplomatije BiH Sven Alkalaj potvrdio je da je danas bilo razgovora i o spornom pitanju dvojnog državljanstva. Ovo pitanje, kako je rekao, treba rešavati bez tenzija i nakon što o njemu svoj stav iznesu eksperti.

"Građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na zemlju, imaju ista prava i želimo da sporazum o dvojnom državljanstvu dobije svoju punu formu", rekao je on.

Jeremić je tokom susreta u Sarajevu na neki način naznačio da očekuje podršku Bosne i Hercegovine stavu Srbije o budućem statusu Kosova.

Prema njegovim rečima, bilo kakvo nametanje rešenja moglo bi značiti destabilizaciju političkih prilika u regionu i dovesti do nekontrolisanih okolnosti koje bi, u najmanju ruku, usporile, ako ne i zaustavile proces evropskih i evroatlantskih integracija.

Jeremić je nakon posete Sarajevu otputovao u Banjaluku, kako bi prisustvovao otvaranju prostorija generalnog konzulata Srbije u tom gradu.

Bez komentara na događaje u Beogradu

Novinari danas nisu čuli stavove dva ministra o poslednjim političkim zbivanjima u Beogradu.

Mediji u Bosni i Hercegovini su ovih dana opširno izveštavali o lepljenju plakata haškog begunca Ratka Mladića na beogradskom Bulevaru AVNOJ-a i akciji radikala, koji žele da onemoguće preimenovanje te ulice u Bulevar Zorana Đinđića.

Značajnijih reakcija nije bilo jer javnost BiH zapravo i nije bila iznenađena tim činom zbog ranijih iskustava sa takvim političkim snagama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.