Jeremić: Kriza ako plan šest tačaka ne bude primenjen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kriza ako plan šest tačaka ne bude primenjen

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio je večeras na mogućnost ozbiljne bezbednosne i svake druge krize ako plan od šest tačaka za Kosovo ne bude primenjen.

Uoči sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku, Jeremić je za RTS izjavio da očekuje početak sprovođenja tog plana.

"Neki elementi plana su već počeli da se sprovode, sa nekim elementima se kasni", rekao je Jeremić i dodao da će Ban Ki Munu preneti nezadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograda tim odlaganjem.

Razgovori o tom planu će, kako je dodao Jeremić, biti nastavljeni u četvrtak kada u Beograd dolazi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Jeremić je ocenio da je od "izuzetne važnosti da u pokrajini ne vlada vakuum".

"Ako ne dođe do implementacije ovog plana, ako ono što je Savet bezbednosti izglasao ne bude sprovedeno u delo na terenu, imaćemo jako ozbiljnu i bezbednosnu i svaku drugu krizu", rekao je Jeremić.

Srpski ministar je izrazio zabrinutost situacijom na Kosovu i zato je rekao da će tražiti da se što pre odredi datum sednice Saveta bezbednosti UN čije održavanje očekuje u prvoj polovini marta.

Povodom protivljenja Prištine planu od šest tačaka, Jeremić je rekao da će Srbija uložiti "sve diplomatske napore" kako bi uz podršku saveznika privolela sve strane, uključujući i Prištinu, da poštuju obavezujuće odluke Saveta bezbednosti.

Jeremić je dodao da Srbija ulaže napore da ne dođe do novih priznavanja Kosova koja su planirana za danas i sutra.

Šef srpske diplomatije večeras u 21 po srednjeevropskom vremenu razgovara sa Ban Ki Munom o primeni plana od šest tačaka.

Taj plan bi trebalo da omogući kosovskim Srbima širu autonomiju u oblasti pravde, policije i carine, kao i bolju zaštitu kulturnih i verskih objekata i bolji saobraćaj i telekomunikacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.