Šest tačaka za stabilnost Kosova

Izvor: RTS, 17.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest tačaka za stabilnost Kosova

Ujedinjene nacije ostaju čvrsto na stanovištu da se plan u šest tačaka mora u potpunosti sprovesti u delo, rekao ministar Vuk Jeremić posle sastanka sa Ban Ki Munom u Njujorku. Beograd posvećen tom planu i aktivno će sarađivati sa UN na njegovom sprovođenju u delo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da mu je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun potvrdio da UN ostaju čvrsto na stanovištu da se plan u šest tačaka mora u potpunosti sprovesti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u delo.

Posle razgovora sa Ban Ki Munom u sedištu svetske organizacije, Jeremić je rekao da će u martu generalni sekretar UN izvestiti Savet bezbednosti o tome na koji način je sproveden plan u šest tačaka.

"To je veoma važno, s obzirom na to da je Savet bezbednosti dao mandat međunarodnoj zajednici da plan o šest tačaka sprovede u realnost", objasnio je srpski šef diplomatije.

Jeremić je naglasio da je Beograd posvećen tom planu i aktivno će sarađivati sa UN na njegovom sprovođenju u delo.

Ujedinjene nacije, kako je istakao Jeremić, ne odustaju od prisustva u Pokrajini, svoje uloge definisane Rezolucijom 1244, niti od sprovođenja u delo plana Ban Ki Muna.

Naglasio da će se Srbija u danima, mesecima i, ukoliko bude potrebno, godinama, mirnim, pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje državnosti i ustavnog poretka.

Šest tačaka za stabilnost Kosova

Ministar Vuk Jeremić izjavio je, pred početak razgovora sa prvim čovekom svetske organizacije, da Srbija očekuje što skoriju primenu plana u šest tačaka, koji bi trebalo da poboljša uslove u kojima žive Srbi na Kosovu.

"Ako ne dođe do imlementacije imaćemo jako ozbiljnu bezbednosnu i svaku drugu krizu", rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije, ukazujući da ozbiljnost situacije oslikava sinoćnji incident u Štrpcu, gde je uhapšen Albanac, koji je u srpski lokal ušao opasan eksplozivom.

Jeremić je, takođe, rekao da će generalnom sekretaru UN preneti nezadovoljstvo zbog kašnjenja početka sprovođenja nekih elemenata plana u šest tačaka.

Šef srpske diplomatije je, istovremeno, odbacio albanske primedbe na sporazum između Beograda i čelnika UN,  naglašavajući da je plan u šest tačaka potvrđen u Savetu bezbednosti, odnosno najmoćnijem telu svetske organizacije.

"Ono što donese Savet Bezbednosti ima obavezujuću snagu u međunarodnim odnosima. Mi ćemo učiniti sve da privolimo sve strane pa čak i kosovske Albance da ispoštuju obavezujuću odluku SB UN", istakao je Jeremić.

Osim razgovora sa šefom UN, Jeremić će se sastati i sa predstavnicima država na koje se vrši pritisak da priznaju nezavisnost Kosova.

Prethodnih nedelja, kako su naveli srpski zvaničnici, na oko 30 država vršen je ozbiljan pritisak da, na godišnjicu  jednostranog proglašenja, priznaju nezavisnost Kosova.

"U svakom slučaju opasnost nije otklonjena, ulažemo velike napore da do toga ne dođe", upozorio je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić sa Ban Ki Munom

Izvor: BBC na srpskom, 17.Feb.2009

Srpski šef diplomatije u razgovoru za BBC objašnjava da posle susreta sa Ban Ki Munom očekuje razrešenje svih nedoumica u pogledu plana od šest tačaka.

Nastavak na BBC na srpskom...

Jeremić: Kriza ako plan šest tačaka ne bude primenjen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio je večeras na mogućnost ozbiljne bezbednosne i svake druge krize ako plan od šest tačaka za Kosovo ne bude primenjen...Uoči sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku, Jeremić je za RTS izjavio da očekuje početak sprovođenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

UN opredeljene za dalje sprovodjenje plana od šest tačaka

Izvor: Blic, 18.Feb.2009, 01:37

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki mun potvrdio je večeras, tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, da su UN opredeljene da nastave da saradjuju sa Beogradom u primeni plana o Kosovu u šest tačaka...U saopštenju kancelarije generalnog sekretara dostavljenom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.