Jasuši Akaši: Još nejasno ko je gađao Markale

Izvor: Blic, 22.Okt.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasuši Akaši: Još nejasno ko je gađao Markale

Nekadašnji specijalni izaslanik UN za Jugoslaviju Jasuši Akaši izjavio je danas da je zločin na Markalama u Sarajevu 1995. godine i dalje "nejasan slučaj" jer je granata od koje su stradali građani mogla da dodje sa obe zaraćene strane. U bombardovanju 5. februara 1994. poginulo je 68 ljudi, a 144 ranjeno

Za gađanje pijace Markale u centralnom, starom delu Sarajeva, okrivljena je Vojska Republike Srpske koja je opsedala Sarajeva tokom rata u Bosni. U bombardovanju 5. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1994, od jedne granate je poginulo 68 ljudi, a 144 ranjeno.

Akaši je danas novinarima u Miločeru rekao da "što se tiče Markala, tu smo stvar veoma ozbiljno istražili (UN)".

"Barem više ne ratujete"

Prema njegovim rečima, na Balkanu još ima političkih, ekonomskih i socijalnih problema.

"Barem više ne ratujete međusobno. Ima znakova da se poboljšavaju i uslovi života, a postoji i mnogo šira perspektiva daljih integracija Zapadnog Balkana", rekao je Jasuši Akaši.

- Formirao sam Odbor sa pet članova, velikih stručnjaka koji su dolazili iz pet zemalja. Zaključak koji mi je Odbor predao, bio je da je na osnovu prikupljenih podataka, granata mogla da dođe i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolisala bosanska vlada. Dakle, stvar je i dalje nejasna - rekao je on.

Akaši je učestvovao na skupu "Novi Balkan i proširenje EU" koji je priredio Evropski centar za mir i razvoj (ECPD).

Japanski diplomata je kratko je govorio i o zločinu u Srebrenici, ocenivši to kao tragični događaj.

"Što se tiče Srebrenice, duboko žalim što UN nisu imale kapacitet da spreče tu tragediju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, građani BiH moraju još mnogo da rade za stvarni mir i izgradnju međjusobnog poverenja.

"Dejtonski sporazum je bio privremeno sredstvo da bi se ponovo uspostavio mir - jer mi nismo uspeli da dođemo do istinskog mira. Mislim da je od vitalnog značaja da ljudi u Bosni i Hercegovini još mnogo rade na suštinskom miru i ponovnom uspostavljanju međusobnog poverenja", rekao je Akaši, višegodišnji podsekretar UN.

Povezane vesti: Karadžić pred sudom u Hagu: "Rat je bio pravedan i sveti"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.