Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsenik Hrvatske Stjepan Mesić ocenili su u petak da između dve zemlje "nema otvorenih pitanja, već samo otvorenog prostora za saradnju". "Upravo u toj funkciji je i današnja poseta hrvatskog predsednika Mesića Crnoj Gori", kazao je Vujanović novinarima u Kotoru.

Mesić je, međutim, rekao da između Srbije i Hrvatske "ima otvorenih pitanja", i izrazio očekivanje da će ona uskoro biti rešena, najavljujući posetu Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10. septembra.

Vujanović je ocenio da je poseta Stjepana Mesića potvrda dobrih odnosa i mogućnost da se ti odnosi unaprede. "Mi smo se danas sreli na Konfinu, na granici, simbolike radi, da pokažemo da je to prostor vezivanja, prostor susretanja i spajannja Crne Gore i Hrvatske. On se nesumnjivo mora turistički valorizovati i taj prostor mora doneti turističku i ekonomsku dobit Crnoj Gori i Hrvatskoj", rekao je Vujanović.

Mesić je izjavio da je "impresioniran svime što je video u Crnoj Gori", i dodao da je došao preko Prevlake "kako bi video prostor koji se može sjajno iskoristiti". "Hrvatska deo tog auto-puta gradi u okviru jadransko-jonske inicijative, i smatramo da ćemo tim auto-putem vrlo brzo doći do crnogorske granice", kazao je Mesić.

Na kraju današnje posete Crnoj Gori hrvatski predsednik Stjepan Mesić sastao se na ostrvu Gospa od Škrpjela, u Boki Kotorskoj, s predstavnicima hrvatskih udruženja u Crnoj Gori i obećao im pomoć u intenziviranju saradnje naglasivši da sve to treba da doprinese da granice budu manje vidljive i da na kraju izgube smisao. Mesić se sastao sa predstavnicima Hrvatskog gradjanskog društva iz Kotora, Hrvatske gradjanske inicijative iz Tivta, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Kulturno zavičajnog društva iz Lastve. Hrvatska udruženja istakla su probleme s kojima se suočavaju u svom radu kao što su sporo donošenje Zakona o manjinama u Crnoj Gori, složen i skup postupak dobijanja domovnica i putovnica, školovanje dece u Hrvatskoj, kao i čujnost i vidljivost HRT u Boki. Oni su takodje tražili od predsednika Mesića i veću pomoć hrvatske vlade u finansiranju aktivnosti hrvatskih udruženja u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.