Izlazne ankete: HDZ  četiri, SDP tri mandata

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazne ankete: HDZ četiri, SDP tri mandata

Prve izlazne ankete pokazuju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja četiri, a najveća opoziciona Socijaldemokratska paertija (SDP) tri od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu, objavile su hrvatske nacionalne telelvizije po zatvaranju birališta u 19 časova.

Prema tim anketama, HDZ koji vodi aktuelni premijer Andrej Plenković je osvojio 23,43 odsto, a SDP 18,38 odsto.

Trećeplasirana je nezavisna lista doskorašnjeg sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislava Kolakušića s 8,20 odsto, što, prema anketama, toj listi donosi jedan mandat. Ako zvanični rezultati potvrde rezultate izlaznih anketa, uspeh te liste koja se temelji na najavljenoj borbi protiv korupcije, bio bi i najveće iznenađenje izbora.

Izborni prag, prema izlaznim anketama, prelazi i koalicija desnih stranaka nazvana Suverenisti sa 6, 43 odsto glasova (jedan mandat). Po jedan mandat osvajaju i populistički Živi zid (6, 25 odsto) i koalicija stranaka centra, Amsterdamska koalicija (5, 59 odsto).

Izlazne ankete pokazuju da je na izbornom cenzusu od pet odsto i desničarska koalicija Nezavisni za Hrvatsku, što bi značilo da će i oni dobiti jedan mandat.

Izlazne ankete za nacionalne televizije HRT, RTL i Novu TV radila je agencija Ipsos puls i dosad su ti rezultati bili približni onim zvaničnim. Anketa je rađena samo na području Hrvatske i nije obuhvaćena dijaspora.

Državno izborno poverenstvo (DIP) prve nezvanične rezultate će objaviti posle 23 časa.

Prema podacima DIP, na evropskim izborima se beleži veća izlaznost nego na prethodnim pre pet godina. Do 16.30 glasalo je 21,31 odsto birača ili njih oko 726.000, što je za oko pet odsto više nego 2014.

Birališta su bila otvorena od 7 do 19 časova.

Pravo glasa na izborima za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu imalo je oko 3, 8 miliona birača, od kojih je oko 150.000 u inostranstvu, najviše u BiH.

U Hrvatskoj se i dalje beleži veća izlaznost u odnosu na prošle evroizbore

U Hrvatskoj se i dalje beleži veća izlaznost na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu u odnosu na izlaznost na evroizbore pre pet godina, najnoviji su podaci Državne izborne komisije (DIP).

Tako je do 16. 30 na birališta u Hrvatskoj izašlo 21,31 odsto birača, a 2014. izlaznost je u isto vreme bila 16,45 odsto.

U Hrvatskoj na evroizborima do 11.30 glasalo nešto više birača nego pre pet godina

U Hrvatskoj je danas do 11.30 na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu glasalo oko 339.000 birača odnosno 9,93 odsto, što je skromno, ali ipak više nego na poslednjnim izborima za evroposlanike pre pet godina, objavila je Državna izborna komisija (DIP).

Broj izašlih do 11.30 u odnosu na evroizbore 2014. veći za 2,30 odsto, najviše je izašlo na glasanje u Karlovačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a najmanje u Brodsko-posavskoj i Zadarskoj županiji.

Izbori protiču bez problema, a iduću izlaznost DIP će objaviti u 17.00.

Premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je novinarima da je važno da na izbore izadje što veći broj ljudi.

"Mislim da je jako važno da što veći broj naših sugradjana izadje na izbore", rekao je Plenković pošto je glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

On je ocenio da su ovi izbori važni i za budućnost EU, ali i Hrvatske i izrazio očekivanje da će odziv biti veći nego pre pet godina.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena do 19 časova, a prve rezultate DIP će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji, gde glasači poslednji glasaju.

Izbori za Evropski parlamnent danas se održavaju u 21, od ukupno 28 država članica EU.

Prve projekcije izbornih rezultata u Hrvatskoj nacionalne televizije najavile su već po zatvaranju birališta.

Ovo su treći izbori za Evropski parlament od ulaska Hrvatske u EU 2013. Prvi su održani uoči ulaska zemlje u EU i poslanicima su omogućili jednu godinu mandata, dok su redovni izbori za 11 hrvatskih poslanika održani 2014. Najviše ih je tada bilo iz vladajuće HDZ.

Na ovim evroizborima gradjani Hrvatske biraju 12 poslanika na petogodišnji mandat, s tim da će dužnost odmah preuzeti njih 11, dok će 12. sačekati izlazak Velike Britanije iz EU.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i u dijaspori, gde se za izbore registrovalo oko 154.000 birača, najviše u susednoj BiH.

Bira se medju 33 liste, od kojih je 31 stranačka, a dve nezavisne, a na njima se nalazi ukupno 396 kandidata.

Medju listama su i dve sa srpskim predznakom – Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Demokratskog saveza Srba (DSS).

Analitičari ocenjuju da su u izbori za Evropski parlament prvi pravi test za Vladu premijera Plenkovića budući da se krajem ove godine održavaju redovni predsednički izbori, a iduće godine parlamentarni.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja koja je početkom sedmice objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT), pet lista sigurno prelazi izborni prag od pet odsto, a medju njima na vrhu liste je HDZ s oko 24,5 odsto.

Druga je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) sa 16,4 odsto, dok je treći Živi zid sa 7,4 odsto. Sledi ih Amsterdamska koalicija s nešto manje od sedam odsto glasova i Most, koji je trenutno na 6,7 odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Hrvatskoj na evroizborima do 11.30 glasalo nešto više birača nego pre pet godina

Izvor: Beta, 26.Maj.2019

U Hrvatskoj je danas do 11.30 na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu glasalo oko 339.000 birača odnosno 9,93 odsto, što je skromno, ali ipak više nego na poslednjnim izborima za evroposlanike pre pet godina, objavila je Državna izborna komisija (DIP).Broj izašlih do 11.30 u odnosu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.