Izglasavanje poverenja vladi CG bez opozicionog Demokratskog fronta

Izvor: Blic, 05.Jan.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasavanje poverenja vladi CG bez opozicionog Demokratskog fronta

Izglasavanje poverenja crnogorskoj vladi će se dogoditi najverovatnije 21. januara, a odluku o tome doneće parlament na sednici kojoj neće prisustvovati predstavnici opozicionog Demokratskog fronta (DF).

"Nakon dobijanja pozivnice za NATO stekli su se uslovi da se na Ustavom predviđeni način proveri politički legitimitet vlade i da se političkim partijama, koje smatraju da vlada nema podršku parlamentarne većine, pruži prilika da glasanjem protiv delegitimišu aktuelnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvršnu vlast u državi, navodi se u zahtevu za glasanje o poverenju vladi", koji je potpisao premijer Milo Đukanović.

Đukanović u zahtevu podseća da je sadašnja izvršna vlast izabrana 4. decembra 2012. godine, kao koaliciona vlada, glasovima parlamentarne većine koalicije formirane uoči i nakon poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Prema rečima crnogorskog premijera, kriza u odnosima DPS-a i SDP-a kulminirala je ocenama da je postojeća vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu Crne Gore za učlanjenje u NATO.

"Kako je taj najvažniji prioritet državne politike Crne Gore u 2015. godini uspešno obavljen, stekli su se uslovi da se na Ustavom predviđeni način proveri politički legitimitet ove vlade i da se političkim partijama, koje smatraju da 40. vlada Crne Gore nema podršku parlamentarne većine, pruži prilika da glasanjem protiv delegitimišu aktuelnu izvršnu vlast u državi piše u Đukanovićevom zahtevu.

Đukanović: Odgovoran odnos prema izbornoj volji građana

Pitanje poverenja, kako dodaje, vlada postavlja sa željom da pokaže odgovoran odnos prema izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima 2012. godine.

To je, dodaje, primerena odgovornost nakon što su tokom poslednjih godina saopštene teške političke ocene o radu vlade i od strane jednog koalicionog partnera koji je konstituent Vlade Crne Gore od 1998. godine.

"Na osnovu izloženog, vlada je odlučila da u Skupštini Crne Gore postavi pitanje svog poverenja", navodi Đukanović u zahtevu upućenom parlamentu.

"Glasanje o poverenju vladi trebalo bi da dođe na dnevni red Skupštine u drugoj polovini januara. Da bi aktuelna izvršna vlast zadobila poverenje da nastavi sa radom, neophodna je podrška 41 poslanika, odnosno većine od ukupnog broja predstavnika naroda", stoji u pismu.

SDP još nije odlučila kako će glasati

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije, Džavid Šabović kazao je da njegova partija još nije odlučila kako će glasati na sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o poverenju vladi, ali ističe kako je siguran da će "SDP biti jedinstven u svojoj odluci”.

Na pitanje kojoj odluci su bliže da glasaju za ili protiv vlade, Šabović je kazao da će glasati onako kako se od njih očekuje, obzirom da DPS, kako kaže, "udara po njima kako stigne”.

"Jasno je kako ćemo glasati, prvenstveno zbog toga što se koalicioni sporazum ne ispunjava. Udaraju po nama kako stignu, i zato ćemo im dati odgovor koji zaslužuju”, kazao je Šabović.

Na pitanje da li se plaše činjenice da bi u slučaju da glasaju protiv vlade, mogli ostati bez jedne ministarske fotelje koje ima SDP, funkcioner ove partije kaže da se "ne plaše ničega”".

"Dnevne novine" u vrhu SDP saznaju da predsedništvo stranke još nije odlučilo kako će njihovi poslanici glasati kada se u parlamentu bude postavilo putanje poverenje Đukanovićevom kabinetu, te da je ocena Šabovića njegov stav.

Da li se radi o isključivo o ličnom, ili većinskom stavu u partiji ili pak stavu lidera SDP-a, pokazaće naredni dani. Dosadašnje izjave Šabovića plasirane kao njegov lični stav, vremenom su se pretvarale u zvanične partijske stavove.

Da aktuelna vlada ima podršku manjinskih partija, potvrdili su juče i njeni predstavnici.

Medojević: Važan politički trenutak

Odluka premijera Mila Đukanovića da u najskorije vreme u parlamentu pokrene pitanje poverenja svojoj vladi, važan je politički trenutak, smatra jedan od lidera DF i predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević.

Bez obzira na tu činjenicu, Demokratski front se neće vratiti u parlament kada na dnevnom redu bude pitanje poverenja Vladi.

"To je nešto o čemu još nismo razgovarali, ali je stav Demokratskog fronta poznat. Naš glas i nije potreban, jer će tamo biti oni koji će glasati za poverenje. Poverenje ne zavisi od DF, jer postoji 41 poslanik koji će podržati Vladu. Na sednici treba da budu oni koji će podržati vladu, a mi to sigurno nismo", kazao je Medojević.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Đukanovićeva Vlada "na proveri" 21. januara?

Izvor: RTS, 05.Jan.2016

Izglasavanje poverenja crnogorskoj vladi će se dogoditi najverovatnije 21. januara, a odluku o tome doneće parlament istog datuma, kojoj neće prisustvovati predstavnici opozicionog Demokratskog fronta. . Nakon dobijanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.