Izvor: B92, 31.Okt.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović:Bolji odnosi sa Srbijom

Beograd -- Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u "Kažiprstu" da je atmosfera između Srbije i BiH bolja posle usvajanja Deklaracije o Srebrenici.

Kako je rekao, poboljšanju atmosfere doprinela je i Tadićeva poseta Srebrenici, ali i puštanje Ilije Jurišića na slobodu.

Izetbegović se izvinio za svaku nevinu žrtvu armije Bosne i Hercegovine.

On kaže i da bi u smeru normalizacije odnosa trebalo nastaviti, dogovorima, usvajanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekih novih deklaracija i rešavanjem otvorenih pitanja između dve zemlje, poput pitanja granica, a jedan od koraka trebalo bi da budu i uzajamne posete visokih zvaničnika Srbije i BiH.

B92: Koliko se odnosi Beograda i Zagreba reflektuju na Bosnu? Tadić i Josipović se nazivaju prijateljima, Tadić ide u Vukovar...

Izetbegović: Da, ima uticaj. Nekad su Beograd i Zagreb imali pogubno loš uticaj. Danas mislim da ima dobara. Tadić smiruje odnose u BiH, Josipović naročito smiruje, na najbolji način se brine o Hrvatima u BiH, imao sam susret sa njim pre par dana u Dubrovniku i on mi je rekao da će se sresti sa Tadićem i ja sam mu preneo pozdrave.

B92: Šta ste mu rekli?

Izetbegović: Da ga pozdravi. Vujanoviću sam rekao da mu prenese da smo imali ružnu prošlost, hajde da pravimo bolju budućnost.

B92: Šta je rekao Josipović?

Izetbegović: Da će da prenese, i oni će da razgovaraju u nekoj meri i o BiH, jer Josipović je jako zainteresovan za stabilne odnose u BiH. Da smo se 1992. snažno suprotstavili ratu ne bi stradalo stanovništvo. Pola Hrvata nedostaje u BiH, to je rezultat glupe politike, glupog dogovora iz Karađorđeva. Hajde da ovog puta budemo pametniji.

Celokupan intervju sa Bakirom Izetbegovićem možete gledati u "Kažiprstu", koji je na programu radija i televizije B92 u ponedeljak u 9 i 30.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.