Izbor sudija poveriti Visokom savetu sudstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor sudija poveriti Visokom savetu sudstva

Skupština Srbije završila je danas raspravu o izboru sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju, tokom koje su se čula mišljenja da izbor sudija u buduće treba da bude u isključivoj nadležnosti Visokog saveta sudstva, ali i optužbe na račun Demokratske stranke o odgovornosti za loš reizbor sudija i tužilaca 2010. godine.

Skupština je razmatrala predlog Visokog saveta sudstva o izboru 18 sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i to za osnovne sudove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Novom Sadu, Nišu i Sjenici, za koje je zamenik predsednika Visokog saveta sudstva Miroljub Tomić rekao da će na novim radnim mestima pokazati dobre rezultate i da će sudovi dobiti dobre sudije.

Naprednjak Dragan Nikolić se u raspravi osvrnuo na reformu pravosuđa iz 2010. godine, navodeći da je Demokratska stranka odlučivala o tome ko će od sudija i tužioca biti reizabran.

"Ko je bio dobar sa DS imao je zeleno svetlo, ko nije bio dobar imao je crvenu strelicu", rekao je Nikolić, uz podsećanje da je tada više od 900 sudija i tužioca bilo "oterano" iz pravosuđa.

Socijaldemokrata Janko Veselinović odgovorio mu je da je tada verovatno bilo grešaka, dodajući da je korektno i reći da su neki od tih sudija i tužioca zaslužili da ne budu reizabrani.

"Među tim sudijama bilo je i korumpiranih sudija, a sasvim sigurno i poštenih ljudi. Nemojmo da budemo nekorektni i da krivimo za lošu nameru one koji su pokušali da uvedu u red sudstvo", rekao je Veselinović.

U debati o reizboru sudija i tužioca 2010. godine učestvovao je i socijalista Neđo Jovanović, koji je rekao da su u vreme vlasti nekadašnje Veselinovićeve stranke, Demokratske stranke, počeli problemi u pravosuđu, na šta mu je poslanik SDS odgovorio da je za to odgovorna i SPS, budući da je učestvovala i u tadašnjoj i u sadašnjoj vlasti.

Veselinović je tokom rasprave rekao i da je predlog njegove stranke da u buduće sudije bira Visoki savet sudstva, kako bi se predupredio uticaj zakonodavne vlasti na pravosuđe, odnosno političkih partija.

I Jovanović je izneo mišljenje da izbor nosilaca pravosudnih funkcija treba da se izmesti iz Skupštine Srbije i u potpunosti poveri Visokom savetu sudstva.

Jovanović je novim sudijama poručio da od početka rade odgovorno, savesno i profesionalno, budući da Srbija zbog povreda prava na suđenje u razumnom roku trpi velike štete i da je samo u 2014. republički budžet na ime presuda Suda za ljudska prava u Strazburu bio umanjen za 2,7 miliona evra.

Poslanici u nastavku sednice treba da razmotre i predlog autentičnog tumačenja jedne od odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je tražila grupa od 15 poslanika.

Oni su ukazali da postoji nedoumica o tome da li se zvanje "nastavnik" odnosi samo na zaposlene u ustanovama predškolskog , osnovnog i srednjeg obrazovanja, ili i na nastavno osoblje visokoškolskih ustanova, te da su one došle do izražaja prilikom podnošenja kandidatura za članove Nacionalnog prosvetnog saveta iz reda udruženja i društava, kada su predlagani ne samo nastavnici osnovnih i srednjih škola, već i nastavnici-univerzitetski profesori visokoškolskih ustanova.

Poslanici su prošle noći, posle skoro 15 sati rasprave, završili razmatranje u načelu posebnog zakona o projektu "Beograd na vodi".

Prošle sedmice poslanici su u načelu raspravljali i o Predlogu zakona o inspekcijskom nadzoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Izvor: Akter, 08.Apr.2015

Skupština Srbije nastavila je danas rad razmatranjem predloga odluka o izboru sudija koje se po prvi put biraju na sudijsku funkciju..Na dnevnom redu je i razmatranje autentičnog tumačenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja...Poslanici su prošle noći, posle skoro 15 sati rasprave,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.