Izbegla lica protiv presuda o povraćaju sredstava za obnovu porušenih kuća u Hrvatskoj

Izvor: BKTV News, 06.Feb.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegla lica protiv presuda o povraćaju sredstava za obnovu porušenih kuća u Hrvatskoj

Koalicija udruženja izbeglica, čiji je predsednik Miodrag Linta, zatražila je od Vlade Hrvatske da hitno donese preporuku državnom tužilaštvu te zemlje kojom će odustati od zahteva da Srbi, protiv kojih se vode sudski postupci, vrate uložena sredstva u obnovu porušenih kuća jer u njima ne žive.
Kako se navodi u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica posebno je alarmantana situacija za oko 60 srpskih porodica sa područja opštine Pakrac i Daruvar gde su hrvatski sudovi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << doneli presude da navedene porodice moraju da vrate uložena sredstva u obnovu u visini od 30.000 do 50.000 evra.
Koalicija je istakla da tim presudama Hrvatska krši temeljno ljudsko pravo na nesmetano uživanje privatnog vlasništva, što garantuje član 48. ustava te zemlje i Evropska konvencija o ljudskim pravima i građanskim slobodama.
Porodice kojima je naloženo da vrate uložena sredstva, kako se dodaje u saopštenju, nemaju taj novac, zbog čega hrvatski sudovi donose rešenja o izvršenju naplate prinudnim putem na ostvarenim penzijama i prodajom nekretnina, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.
Iako je Hrvatska prošle godine usvojila izmene i dopune Zakona o područjima posebne državne skrbi, kojima je vlasnik obnovljene kuće više ne mora u njoj da živi najmanje deset godina i da u tom roku ne sme da je otuđi bez saglasnosti nadležnog Ministarstva, hrvatska opštinska i županijska tužilaštva nisu odustala od tužbi koje su podigle protiv srpskih povratnika pre tih izmena i dopuna.
Izvor: rts.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Linta: Zagreb krši pravo Srba na privatno vlasništvo

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2014

BEOGRAD - Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji, čiji je predsjednik Miodrag Linta, zatražila je danas od Vlade Hrvatske da hitno donese preporuku državnom tužilaštvu o odustajanju od zahtjeva da Srbi vrate uložena sredstva u obnovu porušenih kuća, ako u njima ne žive.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.