Izabrana Vlada Srbije

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana Vlada Srbije

Beograd -- Većinom od 127 prema 27 glasova izabrana je nova Vlada Republike Srbije. Novi premijer je Mirko Cvetković iz Demokratske stranke.

Tokom izlaganja svog ekspozea na sednici Narodne skupštine Srbije, mandatar Mirko Cvetković naveo je da će nova vlada biti opredeljena za evropsku budućnost i da neće prihvatiti nezavisnost Kosova.On je rekao i da će vlada jačati ekonomiju i socijalnu odgovornost i odlučno se boriti protiv kriminala i korupcije, kao i za međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravdu.

Cvetković je na početku svog ekspozea u Skupštini Srbije pozvao poslanike da podrže ključne principe programa vlade, koji će se sprovoditi u naredne četiri godine.

Cvetković je rekao da će jedan od prvih zadataka nove vlade biti upućivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, dobijanje statusa kandidata do kraja godine i sprovođenje reformi, kako bi država na kraju mandata ove vlade od četiri godine bila spremna za punopravno članstvo u EU.

Prema Cvetkovićevim rečima, vlada će posvetiti pažnju proširenju saradnje sa Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima.

On je dodao će nova vlada nastaviti politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i neodložnog izmirenja svih međunarodnih obaveza. Samo na takav način naša država može postati punopravni i uvaženi član međunarodne zajednice, ocenio je Cvetković.

On je najavio da će vlada u slučaju Haškog suda insistirati da se svi zločini jednako tretiraju, odnosno da nema manje vrednih žrtava i povlaščenih zločinaca.

Sve članice koalicije su saglasne da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će upotrebiti sve diplomatske i pravne mere u rešavanju statusa Kosova i iniciraće ponovo pokretanje pregovora sa kosovskim Albancima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja, izjavio je Cvetković.

"Pokrenućemo aktivnosti za ostanak srpskog naroda na Kosovu i da se njegov ekonomski položaj ojača", rekao je Cvetković i najavio da će se preispitati mehanizmi raspodele sredstava kako bi se obezbedila pravednija raspodela.

"Pozivam sve građane, kao i državne organe i organizacije, da punom snagom učestvuju u realizaciji ovih velikih ciljeva. Na kraju mandata svako će imati mogućnost da donese sud o uspešnosti rada vlade. Taj sud treba dati na osnovu činjenica, a ne na osnovu predubeđenja", rekao je Cvetković.

Ceo ekspoze mandatara Mirka Cvetkovića možete pročitati u rubrici Dokumenti, a raspravu poslaničkih grupa o ciljevima nove vlade čitajte u posebnoj vesti.

Ekonomski ciljevi

Cvetković je izjavio da su osnovni ekonomski ciljevi nove vlade dinamičan rast privredne aktivnosti, rast zaposlenosti, povećanje standarda građana Srbije i ravnomerniji regionalni razvoj.

Prema Cvetkovićevim rečima, cilj je da bruto domaći proizvod u naredne četiri godine raste po stopi od oko sedam odsto godišnje.

Jedan od prioriteta vlade, koja će "razvijati dobre odnose sa svim zemljama sveta", biće dalje produbljivanje ekonomskih i političkih odnosa sa Rusijom. Zato će, kako je najavio Cvetković, ratifikacija gasnog aranžmana sa "Gaspromom" biti jedna od prvih zakonodavnih aktivnosti nove vlade.

Cilj je, kako je naglasio Cvetković, da se do 2012. godine otvori 200.000 novih radnih mesta, čime bi se stopa nezaposlenosti smanjila sa sadašnjih 18,1 na 11,9 odsto.

Planirane podsticajne mere za smanjenje regionalnih razlika su modernizacija i izgradnja saobraćajnica, energetske i saobraćajne infrastrukture, izgradnja i modernizacija obrazovnih, kulturnih i sportskih objekata, odobravanje poreskih olakšica i investicija za nerazvijena područja.

Cvetković je naveo da je predviđeno formiranje Fonda za ravnomerni regionalni razvoj, koji će se finansirati iz evropskih pretpristupnih fondova i budžeta Srbije, kao i da se razmatra izmeštanje određenih državnih instutucija u nerazvijena područja.

"Da bi se ostvarili planirani ekonomski ciljevi, potrebno je da se godišnja inflacija smanji sa sadašnjih 12 na četiri odsto u 2012. godini, kao i da se smanji deficit tekućih plaćanja sa oko 13 na osam odsto", rekao je Cvetković i dodao da je neophodno i usporavanje domaće tražnje, da bi se prešlo sa fiskalnog deficita na suficit u naredne dve godine.

"Učešće investicija u BDP-u trebalo bi da se poveća sa 22 na 26 do 28 odsto u naredne četiri godine", rekao je Cveković i najavio podsticaje za velike investicije u automobilskoj industriji, elektronici, informacionim tehnologijama i telekomunikacijama.

Potrebno je, kako je rekao, definisati odgovorajuću agrarnu politiku, kako bi ta privredna grana bila konkurentnija i očuvali se prirodni resursi.

U planu su veliki infastrukturni projekti, kao što su završetak izgradnje autoputa i modernizacija železnice na Koridiru 10, početak gradnje autoputa prema južnom Jadranu, proširenje i modernizacija regionalnih puteva, modernizacija Koridora 7, početak gradnje gasovoda "Južni tok" u saradnji sa ruskim Gaspormom.

Cvetković je objasnio da će se krupni infrastrukturni projekti finansirati iz redovnih budžetskih prihoda, povoljnih kredita međunarodnih finansijskih institucija, fondova Evropske unije, stranih direktnih investicija.

Nastavak, proširenje i pooštravanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije predstavljaju neophodne uslove za učvršćenje pravne države i funkcionisanje tržišne privrede, izjavio je Cvetković.

Socijalni planovi

"Nova vlada želi da da izgradi društvo u kojem će besplatno visoko obrazovanje biti dostupno svim marljivim učenicima i studentima, besplatna zdravstvena zaštita garantovana svim siromašnim građanima, a svi građani zaštićeni od ekstremnog siromaštva", naglasio je Cvetković.

Planirano je da se najkasnije do septembra ove godine penzije povećaju za 10 odsto, a do kraja godine da se usvoje izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi se penzije određivale prema kretanju zarada, a ne bi mogle biti manje od 70 odsto prosečnih zarada.

Mandatar za sastav nove vlade je naveo i da će dodatna sredstva u budžetu biti planirana za pomoć porodicama sa malom decom, zatim za zaštitu zaposlenih, trudnica i porodilja, subvencije bračnim parovima za reševanje stambenih pitanja, kao i pomoć seoskim stračkim domaćinstvima.

"Realizacijom programa vlade obezbediće se veće zarade, veće penzije, veća socijalna odgovornost, veća mogućnost za zaposlenje, manje korupcije, biće izgrađena osnovna infrastruktura i ostvarena snažnija pozicija zemlje za odbranu suvereniteta", naveo je Cvetković.

Predloženi članovi Vlade

Nova vlada imaće 24 resora, jednog ministra bez portfelja, zamenika predsednika vlade i tri potpredsednika. U novoj vladi Demokratska stranka imaće osam ministara, G17 plus šest, SPS četiri, a SPO i SDP po jednog.

Lista "Za evropsku Srbiju" predložila je i četiri vanstranačke ličnosti za funkcije ministara finansija, pravde, vera i ministra za ljudska i manjinska prava. Jedini ministar bez portfelja u budućoj vladi biće lider Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin.

Mirko Cvetković je na sednici Skupštine Srbije predložio sastav svog kabineta. Za prvog potpredsednika i zamenika predsednika Vlade predložen je Ivica Dačić (SPS), koji će obavljati i dužnost ministra unutrašnjih poslova.

Za potpredsednike su predloženi i Božidar Đelić (DS), koji će biti i ministar nauke i tehnološkog razvoja, Mlađan Dinkić (G17), istovremeno i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, kao i Jovan Krkobabić (PUPS).

Ministar spoljnih poslova, kao i do sada, biće Vuk Jeremić (DS), odbrane, takođe, dosadašnji ministar Dragan Šutanovac (DS).

Ministarstvo finansija povereno je Dijani Dragutinović (DS), pravde Snežani Malović (DS), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saši Draginu (DS).

Ministarstvo za rudarstvo i energetiku vodiće Petar Škundrić (SPS), za infrastrukuru Milutin Mrkonjić (SPS), za državnu upravu i lokalnu samopravu Milan Marković (DS).

Za minsitra trgovine i usluga predložen je Slobodan Milosavljević (DS), prosvete Žarko Obradović (SPS), omladine i sprota Snežana Samardžić-Marković (G17), zdravlja Tomica Milosavljević.

Za telekomunikacije i informaciono društvo predložena je Jasna Matić (G17), rada i socijalne politike Rasim Ljajić (SDP), a životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić (DS).

Za ministra kulture predložen je Nebojša Bradić (G17), za Nacionalni invesicioni plan Verica Kalanović (G17), za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović (DS), a za ministra vera Bogoljub Šijaković (DS).

Za dijasporu će biti nadležan Srđan Srećković (SPO), za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić (DS), a ministar bez portfelja biće Sulejman Ugljanin (SDA).

Zvanične podatke iz biografija budućih članova Vlade možete pročitati u rubrici Dokumenti.

Prosečni član Vlade

Ekonomista, rođen u Beogradu pre 47 godina, završio fakultet i magistrirao takođe u Beogradu, radio na univerzitetu i ima višegodišnje iskustvo kao pomoćnik ministra, ministar ili poslanik, član DS, oženjen, govori dobro engleski, služi se još jednim stranim jezikom - to je prosečan član nove Vlade Srbije.

Od 27 članova kabineta, pet su žene. Najstariji je potpredsednik vlade Jovan Krkobabić (78), rođen 27. februara 1930. godine, a najmlađa je ministarka pravde Snežana Malović (31), rođena 10. septembra 1976. godine.

Većina članova kabineta ima između 35 i 55 godina - četvoro je mlađe od 35 i trojica su stariji od 55.

Gotovo polovina je rođena je u Beogradu - 13 od 27 rođeno je u glavnom gradu, dvoje u Trsteniku, a ostali u Zaječaru, Prizrenu, Kninu, Somboru, Gradačcu, Beranu, Kruševcu, Novom Pazaru, Raški, Nikšiću, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.

Svetozar Čiplić (Beta)

U Beogradu je diplomirao 21, a u Sarajevu i Novom Sadu po dvojica budućih članova vlade. Jedan je diplomirao u Velikoj Britaniji, a jedan u Francuskoj. Trećina vlade, njih devetoro, nije posle diplomiranja nastavljala akademsku karijeru. Devetoro je doktoriralo, a devetoro se, za sada, zaustavilo posle magistarskih studija.

U vladi je šestoro ekonomista i po troje članova koji su završili Medicinski fakultet i Fakultet političkih nauka.

Cvetkovićev kabinet okuplja i članove sa diplomama Tehnološko-metalurškog fakulteta, Poljoprivrednog, Građevinskog, Pravnog, Stomatološkog, Filozofskog, Filološkog, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta bezbednosti i Mašinskog i sa odseka za teorijsku fiizku.

Samo osmoro novih ministara i jedan potpredsednik nisu ranije bili na funkciji potpredsednika vlade, ministra, državnog sekretara ili pomoćnika ministra.

Najduže iskustvo na nekom od ministarskih položaja ima Rasim Ljajić, koji je bio savezni ministar za ljudska i manjinska prava od 2000. do 2006. godine i ministar za rad od maja prošle godine.

Pored Tomice Milosavljevića, u Đinđićevoj i Živkovićevoj vladi bili su i Božidar Đelić i Slobodan Milosavljević. U prvoj Koštuničinoj vladi, pored Tomice Milosavljevića bio je i Mlađan Dinkić, a u drugoj, odlazećoj, bilo je ukupno 10 članova novog kabineta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković u ekspozeu izneo ključne principe vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008

BEOGRAD - Kandidat za premijera Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će nova vlada biti opredeljena za evropsku budućnosti, da neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije, da će jačati ekonomiju i socijalnu odgovornost i odlučno se boriti protiv kriminala i korupcije, kao i za međunarodnu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izabrana nova Vlada Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je novu vladu, čiji je premijer Mirko Cvetković. Za izbor vlade glasalo je 127 poslanika liste Za evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS, Bošnjačke liste za evropski Sandžak i Mađarske koalicije. Protiv je glasalo 27, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 10...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SRBIJA DOBILA VLADU

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008, 00:37

BEOGRAD, 07. jul 2008. (FoNet) - Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas novu Vlade Srbije na čijem je čelu Mirko Cvetković. Za novu Vladu je glasalo 127 poslanika, protiv je bilo 27, a 10 poslanika nije glasalo, dok uzdržanih nije bilo. Novi kabinet che imati 24 resora, među kojima je i ministar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.