Izvor: B92, 29.Avg.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražne radnje u 27 privatizacija

Beograd -- Aleksandar Vučić izjavio da državni organi sprovode istražne radnje u slučaju 24 sporne privatizacije na kojima insistira Brisel, kao i u tri druga preduzeća.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio uverenje i da će rezultati tih istražnih radnji biti poznati relativno brzo, zamolivši ljude da ne pokazuju nestrpljenje, a država će se, kako kaže, izboriti sa korupcijom i kriminalom.

On je povodom stava izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je neophodno da Srbija izvrši kontrolu 24 privatizovana preduzeća, rekao da "će to biti urađeno, pre svega zbog nas, zbog naše dece i budućnosti, i naše zemlje".

Vučić je istovremeno rekao da se plaši, ukoliko se to ne uradi, da nikakvu budućnost ne bismo ni imali.

Upitan na šta je konkretno mislio Kacin kada je rekao da država reketira investitore, Vučić je odgovorio da zna više takvih primera od Kacina.

"Znam više primera od Kacina koji su se doga]ali u prošlosti, a uveren sam da postoje neki koji bi to pokušali i danas, da se nisu malo uplašili", rekao je Vučić, naglasivši da se to neće ubuduće dešavati u Srbiji.

Upitan kada će biti nova sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, i da li će biti povezana sa stavovima Kacina, Vučić je odgovorio da će nova sednica biti održana početkom naredne sedmice.

On je dodao da su i na prethodnoj sednici tog Biroa doneti zaključci koji su važni za sve ono o čemu je govorio Kacin.

Podsetimo, u junu prošle godine u Beograd je stigao dokument Evropske komisije u kom se traži preispitivanje 24 sporne privatizacije. Sporne privatizacije su bile jedna od glavnih tema predizborne kampanje, a na njih je pre Brisela godinama ukazivao Savet za borbu protiv korupcije Verice Barać, ali konkrentih rezultata do sada nije bilo.

Vlasti Srbije Briselu do sada nisu poslale nikakve konkretne odgovore iako je više puta upozoravano da to dodatno koči evrointegracije Srbije Tomo Zorić, portparol tužilaštva, je u aprilu izjavio da je tužilaštvo proverilo sve navode o privatizacijama 24 preduzeća i da su u nekim slučajevima pokrenuti pretkrivični postupci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.