Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irska priznala Kosovo, Argentina ostaje pri svom stavu

Irska vlada priznala je danas nezavisnost Kosova, čime je postala 21. zemlja koja je to učinila.

Šef diplomatije Irske Dermot Ahern rekao je da je kabinet bio jednoglasno za to da se prihvati odluka Skupštine Kosova od 17. februara da proglasi nezavisnost od Srbije, prenosi agencija Asošiejted pres.

Ahern je dodao da na odluku Irsku ne treba gledati kao na "akt neprijateljstva prema Srbiji", navodi AP.

Argentina neće priznati Kosovo
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Argentina neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost srpske pokrajine Kosova, zato što bi to bio opasan presedan u međunarodnom pravu koji nije u nacionalnom interesu Argentine, izjavio je danas u Buenos Airesu argentinski ministar inostranih poslova Horhe Tajana.

"Ako bismo priznali Kosovo, koje je jednostrano, bez sporazuma sa Srbijom, proglasilo nezavisnost, postavili bismo opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio naše šanse za političko rešenje problema Malvina", izjavio je argentinski šef diplomatije, dodajući da "predsednik republike Kristina Fernandes Kiršner neće, tim povodom, dati nikakvu zvaničnu izjavu", ali da "priznanja Kosova sigurno neće biti".

Podsećajući da je 1999. godine Argentina glasala u UN za Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, Tajana je rekao da se njegova zemlja "tada zalagala, baš kao što se i sada zalaže, za poštovanje principa teritorijalnog integriteta".

"Ne treba zaboraviti da se u Rezoluciji 1244 izričito kaže da se spor mora rešavati sporazumom ili pregovorima zainteresovanih strana", naglasio je Tajana.

Finska sledeće nedelje priznaje Kosovo

Finska će zvanično priznati nezavisnost Kosova sledeće nedelje, saopštila je danas finska vlada.

Vlada će na sastanku u četvrtak, 6. marta, usvojiti odluku o priznavanju Kosova koja će 7. marta biti podneta na potpisivanje finskoj predsednici Tarji Halonen, rekla je za AFP portparolka finskog premijera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.