Iran će nastaviti da podržava Liban, snage otpora — ministar spoljnih poslova Irana

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2024, 23:25

Iran će nastaviti da podržava Liban, snage otpora — ministar spoljnih poslova Irana

Iran će nastaviti da podržava Liban i islamske snage otpora u regionu, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolahian.
„Iran će nastaviti da podržava Liban i snage otpora. Bezbednost Libana smatramo bezbednošću Irana i celog regiona“, izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim libanskim kolegom Abdalahom Bu Habibom. Prema rečima visokog iranskog diplomate, Izrael „nije uspeo da postigne nijedan od svojih ciljeva“ u Pojasu Gaze posle četiri meseca rata zahvaljujući snagama otpora u Libanu i Palestini. Takođe je pozvao SAD da prestanu da podržavaju Izrael, koji nastoji da „uvuče SAD u rat na Bliskom istoku“. Kako prenosi novinska agencija IRNA, Abdolahian je stigao u Liban na „razgovore i konsultacije sa libanskim vlastima i vođama grupa koje su deo snaga otpora u regionu o potpunom prekidu zločina cionističkog režima nad narodom Gaze, ukidanju blokade, o pomoći za narod Gaze i obliku upravljanja u enklavi nakon završetka borbenih operacija“. Osovina otpora, neformalna koalicija muslimanskih grupa na Bliskom istoku koju predvodi Iran, uključuje uglavnom šiitske paravojne grupe, kao što su libanska partija Hezbolah, palestinski pokret Hamas, jemenski pokret Ansar Alah i Islamski otpor u Iraku. Izvor: TASS (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.