Intolerancija na hranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intolerancija na hranu

Stara izreka kaže da snaga ulazi na usta, i zaista je tako – hrana je osnovno gorivo za ljudski organizam, neophodna je za rast, razvoj, podsticanje energije i opšte psiho-fizičko stanje. Ali, šta se dešava kada vam hrana, na određen način, postane neprijatelj, a da pritom nije reč o tipičnim (očiglednim) alergijskim reakcijama?

Kvantna medicina se, između ostalog, bavi proučavanjem namirnica koje ne odgovaraju vašem organizmu. Intoleranciju je, zbog svoje ’maskirane’ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reakcije teško uočiti (nisu prisutni gušenje, osipi ili napadi kašlja), ali srećom, danas su u potpunosti dostupni dijagnostički testovi koji će pokazati koju hranu možete konzumirati bez negativnog uticaja na zdravlje, a koju bi trebalo da izbegavate.

Iako nam je priroda podarila moć da prepoznamo, za sebe potencijalno nepoželjnu hranu, višedecenijske loše navike u ishrani dovele su čoveka u situaciju da nije uvek u stanju da prati te signale. Genetske predispozicije, pol ili godine ne možete menjati, ali šta je sa onim kategorijama o kojima odlučujete lično i u potpunosti? Jedna od tih kategorija je način života. Tada nastupa savremena medicina koja preispituje uzajamnu vezu između vašeg tela, stila života i faktora sredine – i upravo ta veza uzrokuje intoleranciju na određene vrste namirnica.

Pre nego se odlučite da uradite stručan test intolerancije na hranu, obratite pažnju na sledeće simptome koji vas možda muče: gojaznost, glavobolja, vrtoglavica, suv kašalj, nadutost, grčevi u stomaku, mučnina, probavni problemi, ekcem, dermatitis, osipi, crvenilo na koži... Sve ove tegobe su povezane sa (neadekvatnom) ishranom, te ukoliko vam prepisane terapije i lekovi nisu pomogli, razmislite o tome da radikalno, ali efikasno promenite svoj način života i ishrane, da pomognete svom organizmu da se oporavi, da očistite telo od toksina i alergena, i da dugotrajno poboljšate svoje zdravlje i imuni sistem.

Naučna istraživanja potvrđuju da se kod veoma visokog procenta hroničnih bolesnika – preko sedamdeset odsto, zdravstveno stanje bitno poboljšalo nakon što su po uputstvima lekara promenili način ishrane. U pogledu godina ili stanja organizma ne postoji ograničenje ko sve može da uradi test intolerancije, a sam postupak je veoma jednostavan i brz: prvi korak je vađenje krvi iz prsta, drugi korak je stručna analiza vaše krvi i treći korak je formiranje spiska namirnica koje pogoduju vašem organizmu. Test je zasnovan na upoređivanju vibracionog talasnog spektra organizma i namirnica, a one koje se testiraju raspoređene su po grupama: žitarice, mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, povrće, voće, začini. Onu hranu koja vam ne odgovara potrebno je da isključite iz svog svakodnevnog jelovnika na minimum tri meseca, kako bi se uočili prvi rezultati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.