Izvor: B92, 06.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Ne želimo više loše društvo

Svilajnac, Beograd, Markovac -- Velimir Ilić optužio koalicione partnere iz sadašnje vlade da vrše opstrukciju velikih ekonomskih projekata.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je danas u Svilajncu da građani narodnjačkoj koaliciji najviše zameraju na koalicionim partnerima u odlazećoj Vladi Srbije, ali da će "to biti otklonjeno" posle predstojećih izbora. "Svakim danom raste poverenje građana u našu koaliciju i jedino nam birači malo zameraju što smo bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u lošem društvu, ali će to biti otklonjeno posle narednih izbora", rekao je Ilić.

Na pitanje da li to znači da će posle izbora 11. maja ići u koaliciju sa drugim strankama, Ilić je naveo da "sa Nenadom Čankom sigurno neće biti u društvu, jer ne može da se nađe sa onima koji ne rade u interesu Srbije".

Ilić je rekao da se DSS-NS zauzimaju za priključenje EU, ali sa Kosovom kao sastavnim delom Srbije i da drugačije rešenje ne može prihvatiti.

Lider NS je kazao i da se u sadašnjoj vladi vrši opstrukcija kada je reč o velikim investicijama, kao što su autoput Horgoš-Požega i gasovod kroz Srbiju koji godišnje državi treba da donese 200 miliona evra od tranzita.

Prema njegovim rečima, vrednost neratifikovanih ugovora u parlamentu je 320 miliona evra.

"Za to se plaća kamata na kreditne linije, a država ih ne koristi. To je tiha blokada da bi se narod uplašio da u Srbiji nema investicija...Trenutno Srbija ima potpisanih ugovora za više od 4,5 milijardi evra. Da to krene u realizaciju Srbija bi bila veliko gradilište", rekao je Ilić.

Funkcioner DSS Predrag Bubalo je rekao da će nova vlada prvo preispitati Nacionalni investicioni plan zato što je "on toliko politizovan da je jedna dobra ideja izgubila svoj smisao".

"Danas se infrastruktura preko NIP-a rešava u četiri ministarstva - poljoprivrede, lokalne uprave, regionalnog razvoja i infrastrukture. Ja ću se prvi zalagati da sve što bude infrastruktura bude u nadležnosti tog ministarstva ili da se ukine ministarstvo za NIP i sredstva rasporede nadležnim ministarstvima", rekao je Bubalo.

Funkcioner DSS je optužio "koaliciju Čanak-DS-G17 plus" da, realizujući svoj koalicioni sporazum, "plaši narod da će pasti nebo, a strani investitori pobeći iz Srbije ako oni ne pobede".

"Kao da investitori dolaze u Srbiju zbog njih, a ne profita", rekao je Bubalo.

Mladenović: O koalicijama posle izbora

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će koalicija DSS-Nova Srbija sve mogućnosti za postizborne koalicije razmatrati po završetku izbora, kada bude bila poznata izborna volja građana.

Bubalo: Bez novih izbora

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je danas da će koalicija "DSS - NS - Vojislav Koštunica", ukoliko pobedi na izborima, učiniti sve da u naredne četiri godine ne bude novih izbora.

"Posle ovih izbora moramo ući u miran ciklus od osam godina posle čega ćemo imati stabilan sistem u kome više neće biti važno ko je ministar i iz koje je stranke", rekao je Bubalo građanima u Markovcu.

On je pozvao građane da glasaju za državotvornu, nacionalnu vladu kojoj će biti cilj da sa Kosovom uđe u Evropsku uniju, i to samo privredno jaka jer, kako je kazao, samo takva ima smisla da uđe u tu organizaciju.

Portparol DSS-a je rekao da kandidat DS za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas treba da se izvini Beograđanima zbog svoje izjave "da je Zemun pod tuđinskom vlašću pre 150 godina bio u Evropi, a sada nije".

"Kandidat za gradonačelnika prestonice koji omalovažava svoju zemlju i svoj grad mora odmah da se izvini gradjanima, jer ako to odmah ne uradi onda on ne zaslužuje da bude na čelu Beograda", kazao je Mladenović.

On je naveo da "kompleks koji pokazuje DS da je sve što dolazi van Srbije - dobro, a sve što dolazi iz Srbije - ne valja, ne može doneti ništa dobro Srbiji ni samoj saradnji zemlje sa svetom".

"Ako se ta saradnja nije na ravnopravnim principima onda to nije saradnja već je reč o podaništvu", kazao je Mladenović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.