Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iglberger: Nezavisno Kosovo predstavlja uvod u novi rat

Nekadašnji američki državni sekretar i ambasador u Beogradu Lorens Iglberger ocenio je da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo "greška" i da nezavisno Kosovo predstavlja uvod u novi rat.

"Kosovo nikada neće moći samo da obezbedi ekonomski opstanak, pokušaće da sebi privuče Albance iz Makedonije i Grčke, što će uroditi konfliktima sa tim zemljama", rekao je Iglberger u intervjuu "Glasu javnosti".

On je istakao da će u jednom trenutku, verovatno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti aktiviran pokret za Veliku Albaniju i stvoreni ozbiljni problemi u tom delu sveta i da zato misli da je proglašenje nezavisnost Kosova bila pogrešna odluka".

Iglberger je rekao da ne misli da je nezavisnost Kosova bilo jedino rešenje za problem srpske pokrajine, ali da su "neke zemlje odlučile da je tako zbog odnosa koji je vremenom izgrađen između Srbije i Kosova, jer se albanska populacija uvećavala, a srpska smanjivala, i zbog Miloševića, zbog koga su na Zapadu stvorene teške predrasude o Srbima.

"Slažem se da su Milošević i Srbija tada radili neke strašne stvari, ali ne mislim da ćete naći rešenje za to tako što ćete proglasiti nezavisnost Kosova. Jer, evo sada vidimo da to neće zaustaviti borbe, nego ih samo pogoršati", rekao je Iglberger. On je dodao da "ono što je rađeno da bi Kosovo dobilo zavisnost nije ništa drugo nego garancija da će u budućnosti biti novih konflikata između Srbije i Kosova, a možda i Albanije". "Ne odobravam i ne slažem se sa odlukom SAD i još nekih država da nateraju Srbiju da prihvati jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Bilo je drugih načina da se nosimo sa ovim problemom", rekao je Iglberger.

Nekadašnji američki državni sekretar je ocenio da bi "mnogo bolje rešenje bilo da su države, umesto pune nezavisnosti, podržale polunezavisnost, jer je, sa stanovišta međunarodnog prava, nezavisnost greška".

Iglberger je, međutim, rekao da bi Srbija u sadašnjoj situaciji trebalo da prihvati nezavisnost Kosova, a upitan zbog čega, kada već misli da je nezavisnost opasna, ambasador je rekao da Srbija "sada nema alternativu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.