Izvor: TvojPortal.com, 28.Jun.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMUNITET

/tvojportal.com/ Ovih dana „tadićevci“ naklapaju o promeni pravila o imunitetu narodnih poslanika. Kao fol, hoće da smanje polje poslaničke nedodirljivosti. Ali, ljudi, ova oblast je već regulisana Ustavom i zakonom.


Po Ustavu i zakonu, svaki poslanik koji učini krivično delo – odgovara! Jedino ne može biti priveden ili podvrgnut postupku bez odobrenja Skupštine. Zato što je to tekovina demokratije. Zato što bi u suprotnom vlast, uključujući i poltronsko sudstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mogla da šikanira i hapsi poslanike opozicionih stranaka zbog izmišljenih razloga kad god im je to zgodno. Institut imuniteta je evropska politička tekovina i veoma je koristan u mladim demokratijama.
Dakle, kad god postoji sumnja da je poslanik počinio krivično delo, Skupština odlučuje o tome da mu skine imunitet, zavisno od okolnosti slučaja. Nemoralno je štititi poslanika kojem se na teret stavljaju ozbiljna krivična dela koja uznemiravaju javnost i ruše ugled parlamenta. Takva dela se gone po službenoj dužnosti. Tako poslanici koji odlučuju o svojim kolegama pokazuju političku zrelost i odgovornost, a demokratski poredak preventivno se štiti od tiranije vlasti.
Nemoralno je štititi poslanika kojem se na teret stavljaju ozbiljna krivična dela koja uznemiravaju javnost i ruše ugled parlamenta.
Ne znam šta „tadićevci“ hoće u pogledu pravila imuniteta, ali Ustav i zakon daju ovlašćenje odgovornim ljudima da u svakom pojedinom slučaju donesu valjanu i odgovornu odluku. Ne mogu se ustanovljavati pravila za neodređen broj slučajeva. Tako se samo krši Ustav. I tu dolazimo do dvostruke poente.
Ako oni hoće da poslanici odgovaraju bez ometanja za verbalni delikt, to se praktično svodi na zabranu kritike vlasti svuda i na svakom mestu! „Tadićevci“ mogu da tuže za uvredu svakog iz opozicije ko im kaže da su loši. Još važnije, kao i u slučaju blanko ostavki: ako se Ustav stalno krši, onda on, kao, ne valja!
Ako ne valja, onda će, kao, da ga menjaju, a ako ga zbog gluposti menjaju, mogu i da izbace Kosovo i Metohiju iz njega. Tako bi se do kraja uvukli onima koji to od njih traže, a za nečasnu trgovinu dobiće šarenu lažu o Evropskoj uniji.

politikaSrbijaSKUPŠTINAdemokratijaposlanicki imunitetmilos aligrudic

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.