I pored idealnih uslova za uzgoj i dalje uvozimo lešnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I pored idealnih uslova za uzgoj i dalje uvozimo lešnik

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Srbiji je registrovano oko 1.200 hektara pod leskom, a godišnji prihod premašuje 5.000 tona. Proizvodnja lešnika se iz Šumadije preselila u Vojvodinu, a najveće registrovane površine pod leskom su u Šidu, Kuli, Šapcu, Vršcu i Plandištu.

Mitar Rodić iz sela Kupinik u plandištanskoj opštini prve lešnike zasadio je pre 19 godina i bio je pionir u ovom poslu u ovom delu Banata. Počeo je sa 185 stabala. U međuvremenu sam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripremao sadnice za proširenje lešnikara.

"Sada sam došao na osam hektara zasada. U narednih 15 do 20 dana posadiću novih 1.500 do 2.000 stabala, videćemo koliko uspem" , kaže Mitar i ističe da je u odnosu na drugu voćarsku proizvodnju, ova je sigurnija jer proizvod nije kvarljiv, dugo može da stoji, treba manje zaštite, a ulaganju u startu su kao i kod drugih zasada.

Vršački region je poznat po kasnim mrazevima što lešnik podnosi, pa je to bio motiv za ovu proizvodnju. A proizvodnja je dostigla desetak tona što se može iduće godine povećati za duplo. Prinosi su nešto manji zato što je Mitar pre par godina krenuo u organsku proizvodnju gde je prinos manji za 50 i više odsto. Cena lešnika je dobra, oko pet evra kilogram očišćenih na veliko.

"Roba je deficitarna, na tržištu je nema dovoljno i od kada sam u ovome nikad nisam ušao u proleće sa lešnikom", dodaje Mitar.

On proizvodi i sadnice lešnika i sve radi uz pomoć struke jer mora da se ispoštuje čitav postupak.

"Redom ide priznavanje sorti, matičenje, ja radim tri sorte. To se polako povećavalo i u početku je bilo nepoverenja. Sada sam došao u situaciju da ne mogu da proizvedem sadnica koliko ljudi traže", kaže Mitar.

Mitar godišnje proizvede 40.000 sadnica leske i one se prodaju u Bosni, Makedoniji, Rumuniji, u čitavoj Srbiji. Područje opština Vršac, Bela Crkva i Plandište po broju lešnikara je među prva tri u Srbiji. Iz ovog rasadnika 15.000 sadnica biće uskoro zasađeno upravo na ovom području.

A ono što nedostaje, kaže Mitar, je i veća podrška države jer on sve mora sam da uloži, pa tek posle nekog vremena eventualno dobije deo uloženih sredstava. Kod organske proizvodnje je još neizvesnije jer smo mi jedina država, kako kaže, koja ima manje subvencije za organsku nego neorgansku proizvodnju.

Iako Srbija ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, godišnje se potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.