I dalje na snazi naredba našeg suda

Izvor: S media, 05.Jul.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje na snazi naredba našeg suda

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila da odluka Interpola, da obustavi "crvene poternice" organa Srbije protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica", nema uporište u medjunarodnom pravu, a da je Haški tribunal rekao da nema smetnji raspisivanju poternica.

"I dalje je na snazi naredba našeg suda za raspisivanje poternice. Važe i svi drugi akti suda i predmet je za nas i dalje aktivan", izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je ministarka Malović.

Ona ocenjuje da argumenti koje je naveo Interpol ne proističu iz pravila medjunarodnog prava kao ni iz pravila koja primenjuje organizacija Interpola.

"Reagovaćemo tako što će narednih dana Ministarstvo pravde i MUP, preko kancelarije Interpola, uputiti dopis Generalnom sekretarijatu Interpola u kome ćemo navesti naše argumente, zasnovane na medjunarodnim konvencijama, da ovakav potez Interpola nema uporište u medjunarodnom pravu", rekla je Malovićeva.

"Pozvaćemo se i na činjenicu koju je i sam Interpol konstatovao, a to je da je Medjunarodni krivični tribunal u Hagu rekao da nema smetnji raspisivanju ovih poternica", rekla je ministarka pravde Srbije.

Direktor nacionalnog biroa Interpola za Srbiju Miloš Oparnica izjavio je juče Tanjugu da "crvene" Interpolove poternice protiv okrivljenih u slučaju "Dobrovoljačke ulice", nisu obustavljene, ali privremeno neće biti prosledjivane drugim zemljama, dok spor oko tog slučaja ne bude rešen.

Ta dokumenta može obustaviti samo organ koji ih je izadao, a to je sud, rekao je on.

Oparnica je objasnio da Interpol, policija nijedne države, pa ni neka medjunarodna organizacija, ne ulaze u pravnu sadržinu valjanosti poternica, već dok uslovno rečeno, spor traje, ti dokumenti neće biti slati ostalim zemljama.

On je rekao da je srpski ogranak Interpola predložio zajednički sastanak svih zainteresovanih strana kako bi sva pitanja u ovom slučaju bila rešena.

Ministarka pravde je podsetila da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo istragu na osnovu postupka koji je Vojni sud vodio od 1992. godine.

Sud BiH započeo je istragu 2003. godine i do danas nema konkretnih rezultata tog postupka, zbog čega je Srbija i reagovala raspisivanjem poternice.

"Smatram da je Interpol uvažio argumente koje je BiH isticala. Nešto od toga je naglašavano nama na sastancima, kada je traženo da se, ukoliko dodje do zaključivanja ugovora o saradnji izmedju tužilaštva BiH i Srbije o ustupanju dokaza, stavi i odredba da će se predmet procesuirati u zemlji čiji su okrivljeni državljani. Mi smo rekli da je to za Srbiju neprihvatljivo", naglasila je Malović.

Ona je upitala "šta bi se desilo ako bi se i u slučajevima terorizma doneo zaključak da se poternice ne mogu raspisivati ukoliko država čiji su okrivljeni državljani ne daje saglasnost za to".

Direktor nacionalnog biroa Interpola za Srbiju objasnio je da je "stvar koja je nama pravila problem činjenica da je u obrazloženju privremene odluke Generalnog sekretarijata o zabrani distribuiranja poternice pisalo da država 'A' ne može raspisati poternicu protiv državljanina države 'B', ukoliko nije saglasna država 'B'."

To, po Oparnici, "uvodi veliki presedan u proceduru same medjunarodne organizacije i, faktički, daje mandat koji ona nema, a to je da ulazi u suštinu stvari, tj. u pravni deo".

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović ranije je ocenio da je raspisivanjem poternica za državljanima BiH Interpol u Beogradu prekršio član 3. Statuta Interpola i poternice raspisao isključivo iz političkih razloga.

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine je u četvrtak saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su "crvene poternice" organa Srbije protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do danas nije saopštilo imena svih 19 osumnjičenih, a zna se da su medju njima Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, ratni članovi Predsedništva BiH, kao i general Jovan Divljak.

Krajem prošle godine podnet je zahtev za proširenje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", a 29. decembra 2008. raspisana je poternica za 19 osoba zbog osnovane sumnje da su 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu počinili krivična dela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe i na taj način ubili najmanje 18 osoba.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.