Izvor: B92, 24.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska tužba protiv Srbije

Beograd -- Pravni tim Srbije u ponedeljak po treći put će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde, ovog puta zbog tužbe Hrvatske iz 1999. protiv tadašnje SRJ za navodni genocid.

To se odnosi na period od 1991. do 1995. U preliminarnoj raspravi, koja će trajati pet dana, pravni tim Srbije zastupaće stav da Međunarodni sud pravde, kao sud Ujedinjenih nacija, nema nadležnost da presuđuje u sporu, jer u vreme kada je tužena Srbija nije bila članica ni UN, ni potpisnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konvencije o genocidu, na kojoj se temelji nadležnost suda.

O tome kako će naš pravni tim obrazlagati tu tezu za B92 govori pravni zastupnik Vladimir Đerić.

B92: Sud je u slučaju sa Bosnom i Hercegovinom utvrdio da jeste nadležan. Zašto se sada koristi isti argument?

Đerić: Podsetiću da je do 2000. godine tadašnja vlada zastupala stav da je SRJ članica UN imajući kontinuitet sa bivšom SFRJ. Kada se odustalo od toga, mi smo primljeni u UN i onda se postavilo pitanje šta se dešava sa onim kada nismo bili član UN. Vi ste u pravu za BiH, ali u predmetu po našoj tužbi protiv NATO zemalja sud je odlučio da mi, kao zemlja koja nije bila član UN, ne možemo da se pojavimo pred sudom i da vodimo postupak protiv NATO zemalja.

B92: Rasprava koja će se voditi u ponedeljak neće biti rasprava o suštini tužbe o navodnom genocidu koji se dogodio od 1991. do 1995. u Hrvatskoj. Kada je tužba podneta 1999. godine, Hrvatska je tvrdila da je SRJ odgovorna ne samo za genocid nad Hrvatima, nego i nad Srbima.

Đerić: Tačno, postoje dva zahteva. Jedan se tiče genocida koji je navodno učinjen na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995. prema nesrpskom stanovništvu, a drugi se tiče progona srpskog stanovništva iz Hrvatske i odgovornosti SRJ za taj egzodus. Međutim, kasnije Hrvatska je taj deo ostavila po strani i ostala pri ovom delu koji se tiče genocida protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj. To je predmet suštine spora i o tome bi se raspravljalo ako bi sud rekao da ima nadležnost, a mi se nadamo da neće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra rasprava o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2008, 14:37

Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu sutra će početi preliminarna rasprava o tužbi koju je Hrvatska podnela protiv Srbije tvrdeći da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid navodno počinjen tokom sukoba 1991-95. godine u Hrvatskoj, prenosi Beta ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.