Hrvatska i dalje ne priznaje postojanje srpskih žrtava

Izvor: B92, 30.Apr.2017, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska i dalje ne priznaje postojanje srpskih žrtava"

Lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže, povodom 22 godine od akcije "Bljesak", da u Hrvatskoj nema spremnosti da se prizna postojanje srpskih žrtava.

Takođe, nema ni spremnosti da se kazne odgovorni za brojne zločine nad njima.

"Hrvatska vojska tada je masovno granatirala srpska mesta, gađala raketama autobuse u kojima su bili civili i pucala po kolonama žena, dece i staraca koja se kretala prema mostu na Savi da bi prešli u Republiku Srpsku... Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nije suočila sa zločinima, što pokazuje činjenica da se odaje počast samo hrvatskim žrtvama, dok se srpske žrtve ignorišu i ne priznaju", ocenio je Linta u pisanoj izjavi.On je zatražio da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine konačno pokrene istragu protiv hrvatskih komandanata koji su odgovorni za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji "Bljesak" poput Petra Stipetića, Mladena Kruljca, Ivana Basarca, Luke Džanka, Marijana Marekovića, kao i komandanata ostalih hrvatskih vojnih jedinica koje su učestvovale u toj akciji.

"U slučaju da hrvatsko pravosuđe odbije da procesuira odgovorne za ratne zločine srpsko tužilaštvo treba da podigne optužnice i raspiše poternice za navedenim hrvatskim komandantima", dodaje se.

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. godine na teritoriji zapadne Slavonije, a za 36 sati sa te teritorije proterano je 15.000 ljudi.

U akciji hrvatske vojske su ubijene 283 osobe, od čega 57 žena i devetoro dece.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Linta: U Hrvatskoj ne postoji spremnost da se priznaju srpske žrtve

Izvor: RTS, 30.Apr.2017

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da ni posle 22 godine od zločinačke akcije "Bljesak" u Hrvatskoj ne postoji spremnost da se priznaju srpske žrtve i kazne odgovorni za brojne zločine nad Srbima na području zapadne Slavonije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.