Holandija ne popušta

Izvor: B92, 22.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija ne popušta

Beograd, Jagodina, Brisel, Beč -- Signali koji stizu iz Brisela da bi EU Srbiji mogla da ponudi Sporazum o stabilizaciji i priduživanju pre izbora, za sada se neće pretvoriti u ponudu, zbog protivljenja Holandije.

Ta zemlja nije promenila stav ni nakon što je u Beogradu bio predsednik Spoljnopolitičkog odbora skupštine Holandije Henka Jana Ormela. On je poručio da se njegova zemlja i dalje protivi potpisivanju SSP-a sa Srbijom zbog nesaradnje sa Hagom. I ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kaže da potpisivanje SSP-a zavisi od Haga.

Kako saznaje B92, holandski diplomata Henk Jan Ormel juče je preneo svojim sagovornicima da Holandija uvažava argumente Srbije, ali da za sada ostaje pri ranijem stavu.

Predsednik saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže da su šanse da se Sporazum potpiše vrlo male.

"Mogu da kažem da su ti razgovori teški i da su još uvek male šanse da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Naprosto, ne treba da podižemo očekivanja ljudi iako još uvek neka šansa postoji", kazao je Ljajić.

Pitanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom biće, najverovatnije, glavna tema sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije sledeće nedelje u Luksemburgu, a upravo će od stava Holandije u velikoj meri zavisiti da li će taj dokument biti ponuđen Srbiji na potpisivanje.

Koštunica: Nebitan stav Holandije

Vojislav Koštunica (FoNet, arhiv)

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da nije pravo pitanje i zapravo je nebitno da li Holandija popušta ili ne popušta oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridrživanju pre 11. maja.

"Pravo pitanje je stav Srbije prema ovom sporazumu, koji sutra može biti tumačen od strane NATO pakta kao potpis Srbije i priznavanje Kosova kao prve NATO države", ocenio je Koštunica u izjavi Tanjugu.

"Potpis za nezavisno Kosovo"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da bi potpis na sporazumu sa EU bio potpis za nezavisno Kosovo, ako Srbija ne bi imala garancije EU o svojim međunarodno priznatim granicama.

Srbija može braniti Kosovo sve dok "ne stavi potpis na nešto što predstavlja odricanje od dela svoje teritorije", kazao je Koštunica televiziji Studio B i dodao da se mora razjasniti pitanje u kojim granicama EU vidi Srbiju.

Prema njegovim rečima, Holandija je priznala jednostranu nezavisnost Kosova i na taj način najgrublje prekršila parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavljuje da, čak i ako Sporazum bude potpisan, neće biti ratifikovan u novom sazivu parlamenta.

U narodonjačkoj kolaciji veruju da će Sporazum ipak biti potpisan za Uskrs, ali kažu da to njih ne obavezuje.

I pojedini lideri Srba sa Kosova protive se potpisivanju Sporazuma i najavljuju proteste ukoliko Sporazum bude potpisan.

Štajnmajer: Potpisivanje zavisi od Bramerca

Odluka Evropske unije o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zavisiće u najvećoj meri od sadržaja izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, rekao je danas nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Na kratkoj konferenciji za štampu posle susreta sa šefom diplomatije Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, Štajnmajer je rekao da u Evropskoj uniji postoji načelna spremnost da se pred izbore podrže proevropske demokratske snage u Srbiji.

Ali, kako je naveo, odluka će "zavisiti najviše od toga kakav će biti Bramercov izveštaj posle nedavne posete Beogradu".

Nemački šef diplomatije takođe je rekao da se trenutno stiče utisak da u Srbiji "radikalne snage imaju veću podršku stanovništva od proevropski orjentisanih".

Uz ocenu da je to "u vezi sa Kosovom", Štajnmajer nije dalje komentarisao odnos političkih snaga u Beogradu.

On je naveo da je namera Nemačke i EU da "pomognu ne samo da se postigne da na Kosovu vlada mir i nenasilje, već i da ono postane demokratska i multietnička zemlja".

O mogućem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i drugim koracima koji bi značili podršku proevropskih snaga, u Srbiji pred izbore 11. maja, Štajnmajer će i u četvrtak u Berlinu razgovarati sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom.

Đelić: Male šanse za SSP pre izbora

Božidar Đelić (FoNet, arhiv)

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će mu biti velika čast da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ukoliko bude ponuđen, ali da su male šanse da se to dogodi pre izbora 11. maja.

"Biće mi velika čast da SSP potpišem u ime naše države, ukoliko se ponudi, i videću to kao prvoklasni čin patriotizma", rekao je Đelić gostujući na jagodinskoj televiziji "Palma plus" i dodao da je "verovatnoća mala da će SSP biti potpisan sada, pred izbore, pre 11. maja".

Đelić, koji je i funkcioner DS-a, izrazio je očekivanje da će Srbiji do kraja godine biti ukinute vize i da će dobiti status kandidata za članstvo u EU, što, prema njegovim rečima, znači i mnogo više novca za razvoj ako na izborima pobede proevropske snage.

Inače, kako je prethodnih nedelja pokrenuta priča o eventualnom potpisivanju SSP-a sa EU, tako je povećavan jaz po tom pitanju između ministara iz redova DS-a i G17 plus, sa jedne, i DSS-a i NS-a, s druge strane.

Iznošenje različitih stavova o potpisivanju Sporazuma nastavilo se i danas, iako nije izvesno da će SSP biti ponuđen Srbiji na potpis pre izbora 11. maja. Tako ministar zdravlja u Sporazumu vidi veliku korist za svoj resor, dok se ministar prosvete nije toliko osvrtao na obrazovanje, već je upozorio da, kako kaže, taj dokument ima za cilj rasparčavanje Srbije.

Više o stavovima koalicionih partnera u tehničkoj vladi o SSP-u možete čitati u posebnoj vesti.

Jeremić: Vreme je da se potpiše SSP

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je, pre današnjeg susreta sa španskim ministrom spoljnih poslova Migel Angelom Moratinosom, da će tražiti da se intenzivira dosadašnja puna podrška te zemlje Srbiji u evropskim integracijama jer je vreme da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Podrška Španije za SSP

Sporazum je prvi korak koji bi Srbiji pomogao da postane članica evropske porodice. Nadamo se da ćemo postići konsezus do kraja meseca, rekao je Moratinos.

Španska vlada najavila je da će pokušati da neutrališe otpor koji neke zemlje članice EU imaju prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Jeremić je tada rekao da će biti reči o budućim koracima na polju evropskih integracija, a da očekuje i da se potvrdi i donacija Ministarstva spoljnih poslova Španije srpskoj diplomatiji, usmerena na izgradnju adiministrativnih kapaciteta za rad na polju evropskih integracija.

"Kosovo je jedna od neizbežnih tema... Španija je jedna od najznačajnijih podržavalaca Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Očekujem da tu podršku potvrdimo i pojačamo u današnjim razgovorima", rekao je on.

Hibnerova: Treba još mnogo uraditi

Danuta Hibner (FoNet)

Komesarka za regionalnu politiku Evropske unije Danuta Hibner izjavila je danas u Beogradu da Evropska komisija želi da Srbija dobije što pre status kandidata za članstvo u Uniju, ali da pre toga treba mnogo toga uraditi.

"Solunska deklaracija predvidela je da ćete vi biti u EU. Zato je pre toga potrebno pripremiti strategiju razvoja što zavisi od kvaliteta administracije", rekla je Hibner na okruglom stolu u razgovoru s predstavnicima lokalne samouprave u Srbiji koji je održan u okviru Stalne konferencije gradova i opština.

Hibnerova je navela da shvata da se Srbija nalazi u teškom političkom trenutku, o čemu je ranije danas razgovarala i s potpredsednikom srpske Vlade Božidarom Đelićem, ali da treba biti praktičan i videti šta može da se uradi na nivou vlade kako bi se dobio pristup značajnim evropskim fondovima.

"Mi u Evropskoj komisiji radimo na tome da Srbija dobije status kandidata, čime bi se otvorila mogućnost korišćenja Instrumenata pretpristupna pomoći i drugim fondovima, što je od velikog značaja za Srbiju", navela je Hibnerova.

Petrič: SSP pre izbora kontraproduktivan

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre parlamentarnih izbora, zakazanih 11. maja, pokazalo bi se kao bumerang EU, ocenio je ambasador Austrije pri OECD-u u Parizu Volfgang Petrič.

"Sporazum bi nacionalisti instrumentalizovali protiv demokratskih snaga", upozorio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"U ovom trenutku ne bi trebalo previše opteretiti demokratske snage u Srbiji", kazao je on, dodajući da smatra da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju samo oslabilo predsednika Borisa Tadića.

Prema njegovim rečima, EU ne treba da se meša u "vruću predizbornu kampanju" i bolje da sačeka ishod glasanja.

Ukoliko stvarno dođe do koalicije Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, Sporazum o stabilizaciji i pridružianju bio bi i onako skinut s dnevnog reda i bilo bi svejedno da li se potpisuje pre ili kasnije, smatra Petrič.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.