Izvor: B92, 08.Jul.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiseni: Zahvalnost Sloveniji

Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni zahvalio se slovenačkoj vladi na "decenijskoj podršci Kosovu".

Osećam se kao kod kuće, izjavio na Bledu ministar spoljnih poslova Kosova, zahvalivši se i lično Rupelu i slovenačkoj vladi na "ulozi odigranoj tokom predsedavanja EU i decenijsku podršku Kosovu".

Na poziv slovenačkog šefa diplomatije Dimitrija Rupela, sinoć je u zvaničnu radnu posetu stigao ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar Rupel i Hiseni najpre su dali izjave za javnost, nakon čega su započeli razgovore u Vili "Zlatorog" na Bledu.

"Tako sam srećan što sam ovde, osećam se kao kod kuće", rekao je Hiseni, navodeći da koristi priliku da lično izrazi ministru Rupelu najdublju zahvalnost kosovskog naroda Sloveniji za priznanje Kosova kao nezavisne i samostalne države.

Hiseni je rekao i da je nakon proglašavanja nezavisnosti Kosovo započelo sa teškim, ali odlučnim procesom gradnje institucija nezavisne, suverene države Kosovo, navodeći da je Kosovo nedavno usvojilo ustav i da je taj ustav odličan primer modernog ustava, koji garantuje vrlo visok stepen zaštite manjinskim zajednicama.

"Mi smo se obavezali da ćemo implementirati Ahtisarijev plan i posebno smo se obavezali da ćemo implementirati one odredbe Ahtisarijevog plana koje se, u prvom planu, tiču zaštite srpske manjine. Imamo i planove implementacije "na terenu", poput decentralizacije, kao i zaštitu kulturnih, religijskih spomenika koji imaju veliki značaj i za Kosovo, ali posebno za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu", rekao je Hiseni na Bledu.

Hiseni je izjavio i da je Kosovo predano evropskoj perspektivi, odnosno usvajanju i sprovođenju svih vrednosti koje postoje u zapadnim demokratijama.

"Zbog toga mnogo radimo, da bismo bili sigurni da će svaki komadić zakonodavstva potvrditi punu predanost Kosova zakonodavstvu EU", rekao je Hiseni, navodeći i da želi da iskoristi priliku da se i lično jako zahvali ministru Rupelu i slovenačkoj vladi na "ulozi odigranoj tokom predsedavanja EU, ali i za decenije davanja podrške narodu Kosova, Kosovu, miru i stabilnosti regije."

"Decenijsko podržavanje Kosova bilo je i podržavanje mira i stabilnosti u regiji, jer podržavanje Kosova decenijama je bilo i podržavanje prava cele nacije na slobodu i nezavisnost", rekao je Hiseni, navodeći da Kosovo sada ima nezavisnost, da je narod Kosova sada slobodan, ali da je sada Kosovo predano tome da "svaka pojedinačna osoba koja živi na Kosovu uživa u slobodi, uživa u pravima nezavisnosti.

"Kosovo se obavezalo da će napraviti multietničko društvo, na tome radimo. Osim toga, Kosovo je predano tome da napravi bliske i jako dobre susedske odnose sa svim našim susedima, uključujući i Srbiju", kazao je Hiseni.

On je rekao i da će Kosovo nastaviti da traži i insistira na dobrim odnosima sa Srbijom, na normalizaciji tih odnosa, jer budućnost regije i "naših država je u saradnji i dobrim susedskim odnosima i definitivno ne u odvajanju i animozitetu, koga smo se mi toliko nagledali tokom raspada Jugoslavije".

"Mi imamo određene probleme na severu, ali mi ćemo ih rešiti u bliskoj saradnji sa EU i međunarodnom zajednicom na Kosovu", rekao je Hiseni, zahvaljujući se Rupelu i za vojno prisustvo slovenačkih vojnika na Kosovu, ali i na misiji EULEKS.

"Slovenija je jako prisutna na Kosovu i sa svojim biznisom, investicijama, a mi smo ovde i da za ubuduće ohrabrimo dalju saradnju Kosova i Slovenije i u svim drugim područjima, posebno ekonomskom", rekao je Hiseni i naveo da saradnja Slovenije i Kosova ima sjajnu budućnost.

Hiseni u Centru za evropsku budućnost

Kosovski ministar Skender Hiseni posetio slovenački Centar za evropsku budućnost.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni danas je nastavio svoju posetu Sloveniji, posetom slovenačkog Centra za evropsku budućnost u dvorcu Jable, gde je izjavio da je ubeđen da će sa Slovenijom naći "jako plodne puteve saradnje".

Tom prilikom se ministar upoznao sa dosadašnjim projektima obrazovanja koje je ovaj centar radio sa Kosovom, a na temu javne uprave, kadriranja u javnoj upravi, internet javne uprave i zakonodavstva u istoj, kao i organizacijske strukture institucija i upravljanja nekretninama u javnoj upravi.

Predstavnici kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ovom prilikom, su izrazili zanimanje za daljom saradnjom sa slovenačkim centrom, koja je do sada mahom bila na teme javne uprave, a prema najavama slovenačkog ministarstva spoljnih poslova koje je zapisalo da je Hisenijeva poseta Sloveniji je namenjena i slovenačkoj pomoći da se uspostavi kosovski MSP, odnosno diplomatija.

Rupel zadovoljan posetom

Dimitrij Rupel je izjavio da je Hisenijeva poseta deo napora Slovenije da se očuva stabilnost regije.

"Slovenija će u bilateralnim odnosima i u okviru EU, kao poštovana članica, nastaviti sa zalaganjima za stabilnost, teritorijalnu celovitost, društveni i privredni razvoj i evropsku perspektivu Kosova", rekao je Rupel, navodeći da će tome doprineti i evropska misija EULEKS, u kojoj učestvuje i Slovenija.

Rupel je na Bledu rekao i da u tome ima važnu ulogu Vlada Kosova, koja, između ostalog, ima i obavezu ostvarivanja ljudskih prava, posebno srpske zajednice na Kosovu i zaštite njenih kulturnih spomenika na Kosovu.

Rupel je rekao i da je Slovenija sa radošću utvrdila da novi kosovski ustav sadrži odredbe koje se tiču pomenute problematike.

"Za nas je jako važno da Kosovo doprinese dobrosusedskim odnosima sa Makedonijom, Crnom Gorom... Želimo našim prijateljima sa Kosova da što pre uspeju da odrede granicu sa Makedonijom i Crnom Gorom", rekao je Rupel i ocenio da će predstojeći razgovor sa Hisenijem, uprkos mnogim pitanjima, rezultirati "divljenjem i poštovanjem naših kosovskih prijatelja, koji su pokazali da znaju dobro da sarađuju sa međunarodnom zajednicom i njenim institucijama, UNMIK-om i EULEKS-om, da su pokazali zrelost".

Rupel je rekao i da je Slovenija pozvala Kosovo na saradnju sa slovenačkim institucijama, koja je tehnički i politički spremna da sarađuje sa Kosovom, poput Centra za evropsku budućnost, koji će Hiseni danas posetiti.

"Jako sam zadovoljan što danas na Bledu ugošćavam svog kosovskog kolegu", rekao je Rupel, navodeći da je pred Hisenijem, kosovskom vladom i kosovskim narodom gradnja kosovske države.

"Izgraditi državu, kao što znamo, nije jednostavno, zato Kosovo neka to napravi za ugled", rekao je Rupel na Bledu pred početak razgovora sa Hisenijem, sa kojim je razgovarao i o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu, ali i zalaganjima za šire međunarodno priznanje Kosova.

Hisenijeva poseta namenjena je i definisanju pomoći koju će Slovenija ponuditi Kosovu u jačanju administrativne osposobljenosti Kosova, pre svega pri uspostavljanju kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.