Haški tribunal neće reagovati na pismo Radovana Karadžića

Izvor: Blic, 05.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal neće reagovati na pismo Radovana Karadžića

Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za genocid i ratne zločine, izdvojen je u trijažnom odeljenju Sheveningena istražnog zatvora Haškog tribunala bez mogućnosti susreta sa ostalim optuženicima sve do izjašnjavanja o optužnici. Karadžić, kako tvrde njegovi advokati, još nije koncipirao svoju odbranu, kao ni njegovi pravni savetnici, a sudskom veću nije dostavio podnesak da će se braniti sam.

Njegovi advokati zahtevaju od istražnih organa Suda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ratne zločine u Beogradu da im se vrati laptop i 50 disketa, oduzetih, kako tvrde, prilikom hapšenja, na kojima je Karadžić planirao da bazira svoju odbranu. Goran Petronijević, Karadžićev advokat, predao je juče istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu podnesak sa predlozima u vezi s laptopom, uz objašnjenje da se u njemu nalaze činjenice koje se direktno tiču odbrane.

Veće za ratne zločine tvrdi da Karadžić pri hapšenju nije imao laptop ni diskete.

- Bramerc je najavio da se radi o preoblikovanju optužnice, a sam Karadžić nije se izjašnjavao o svojoj krivici, jer je apsurdno da se izjašnjava o optužnici koja će tek biti promenjena. Tako da mi čekamo da vidimo optužnicu kako bismo koncipirali odbranu. To međutim, ne znači da gubimo vreme i radimo na prikupljanju dokumenata, u kontaktu smo sa komitetima za saradnju sa Tribunalom u RS, koji imaju obavezu saradnje sa nama kao i sa Tribunalom. Očekujemo i ovde od Dušana Ignjatovića, s kim ću kontaktirati ovih dana, da nam dostave ono čime raspolažu - kaže Petronijević.

„Karadžić sada kod sebe nema ništa što bi moglo da mu koristi za postavljanje koncepta odbrane. Sve je bilo na disketama, a kod sebe sada ima samo nekoliko knjiga Dobrice Ćosića, Miroslava Toholja, Brane Crnčevića", kaže Svetozar Vujačić, Karadžićev advokat.

On tvrdi da je prilikom pretresa stana u Ulici Jurija Gagarina u kome je boravio Karadžić pronađena torba puna dokumenta, ali i da je to samo peti deo onoga što je optuženik planirao da iskoristi za svoju odbranu. Reč je, prema navodima Vujačića, o dokumentima sa sednicama SDS i Vlade RS, kao i zapisima s nekih susreta sa najvišim stranim zvaničnicima, ali sa minornim dokumentarnim značajem za njegovu odbranu. To su, prema njegov proceni, dokumenti koji su više neko podsećanje, ali malo značajni za sud.

- Sumnjam da su prilikom hapšenja među tim dokumentima pronađeni bilo kakvi validni papiri sa sednica Generalštaba Vojske RS, s obzirom da je ingerenciju nad njima imao Ratko Mladić - kaže Vujačić.

Sa Karadžićem je putem telefonskih razgovora dogovoreno da advokati i tim odbrane do 29. avgusta, datuma izjašnjavanja o krivici, naprave opšte okvire odbrane, ali ne žele da preciziraju koji su to ključni materijali i dokazi sa kojima bi raspolagala odbrana. Po tom dogovoru, Karadžić bi to isto radio iz ćelije Sheveningena, rukovodeći timom telefonom.

Inače, do juče haški sud nije odobrio Goranu Petronijeviću posetu Karadžiću, iako je imao rezervisanu kartu za Hag. Nerma Jelačić, portparol Haškog suda izričito demantuje da je odbijen zahtev za posetu bilo kog Karadžićevog advokata ili pravnog zastupnika, jer Karadžić nije ni prijavio da ima advokata niti pravnog zastupnika. A inače, kako „Blic" saznaje, Karadžić je prijavio posetu Petronijevića, navodeći ga kao ličnog prijatelja tek u ponedeljak, a predviđena procedura za odgovor na ovaj zahtev je sedam do osam dana.

Advokati koji se čuju sa Karadžićem kažu da se on ne žali ni na šta, da je svestan gde se nalazi i za kakva dela je optužen.

Karadžić je od prijema u Sheveningen u svojevrsnoj izolaciji, bez mogućnosti susreta sa ostalim optuženicima u sobi koja ni malo ne liči na ćeliju. Ima TV, kompjuter, kupatilo, ali ne i internet. U tom trijažnom delu prate se njegove navike, ali se obavlja i detaljni zdravstveni pregled.

Po prijemu u istražni zatvor upravnik Sheveningena otvorio je karton i arhiv Radovana Karadžića, gde su arhivirani nalog za njegovo hapšenje, podaci o najužoj rodbini, o podizanju optužnice, datumu prijema, fotografije... Uzeti su mu otisci prstiju, podaci o tome da li od nečega boluje, koristi li lekove. Istog dana informisan je o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju. Od njega se tražilo da imenuje osobu koja će biti obaveštena o vanrednim okolnostima u vezi s njim. Sekretar suda prosledio je upravniku sve što je kod Karadžića pronađeno u trenutku hapšenja. Pretražen je detaljno i od njega je oduzeto sve što bi moglo da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost i funkcionisanje pritvorske jedinice, njega samog, osoblja ili drugih pritvorenika. Dozvoljeno mu je da nosi ličnu odeću. Karadžić je i u pritvoru nastavio sa makrobiotičkom ishranom. On svaki dan izlazi u jednočasovnu šetnju.

- Karadžić prolazi kroz istu proceduru zasnovanu na pravilniku pritvorske jedinice kao svaki drugi pritvorenik - rečeno je kratko u Tribunalu.

Haško tužilaštvo neće reagovati na Karadžićevo pismo

Haško tužilaštvo je saopštilo da neće reagovati na pismo koje je Radovan Karadžić krajem jula uputio Tribunalu i pozvalo je Sudsko veće da uputi optuženog kako da ubuduće podnosi zahteve. „Pismo nije podnesak koji se temelji na pravilima o postupku i dokazima i zahtevalo bi od Tužilaštva da nagađa o njegovim proceduralnim i stvarnim osnovama, kao i o olakšavajućim okolnostima. Tužilaštvo, stoga, neće odgovoriti na njega, osim ako to ne zatraži Pretpretresno veće", navedeno je u saopštenju Tužilaštva dostavljenom Tanjugu. Tužilaštvo je, takođe, zatražilo od suda da „razmotri mogućnost izdavanja instrukcija i minimuma zahteva kojih optuženi treba da se pridržava kada prilaže neki podnesak kako bi Tužilaštvo moglo da odgovori, a Pretpretresno veće da donese odluku".

Karadžić je 31. jula, posle prvog pojavljivanja pred sudom, uputio Pretpretresnom veću pismo na četiri strane u kojem je naveo „drastične neregularnosti" od trenutka podizanja optužnice protiv njega do njegovog dolaska u Hag.

Bane Sanšajn za najnoviji broj „Blic Pulsa": Vozio sam doktora Dabića na motoru!

Na snimcima koje je prošle nedelje emitovao RTS doktor Dragan David Dabić, a zapravo Radovan Karadžić, pozdravlja se sa Savom Bojovićem, vlasnikom klinike „Plodnost". Na ovoj klinici povremeno radi i Branko Bojović, poznatiji kao Bane Sanšajn. Magazin „Blic Puls" u najnovijem broju objavljuje njegovu ispovest u kojoj otkriva malo poznate tajne o haškom beguncu.

- Ono što ja mogu da potvrdim jeste da sam se stvarno lično uverio u njegove bioenergetske mogućnosti - priča Bane i nastavlja:

„Više puta samoinicijativno je želeo da me napuni svojom energijom. Možemo mi sada da se sprdamo, ali osećao sam se mnogo bolje."

Bane i David su pričali uglavnom o bioenergiji, o Bogu i meditaciji. „Ono što je mene veoma fasciniralo je to što ti stvarno osetiš toplotu iz njegovih ruku", objašnjava Bane Sanšajn koji je Dabića, odnosno Karadžića upoznao vozeći ga od bolnice do kuće na motoru. „Uglavnom je nosio neki slamnati šešir, jednom rukom se pridržavao za motor, a drugom uvek za šešir da mu ne spadne."

Nije govorio o porodici, jednom je samo spomenuo da ima ženu i dete u inostranstvu. Pominjao je i neku ženu u Beogradu.

„Pričao je i o seksu... u pogledu zdravlja. O dobrom uticaju seksa na zdravlje čoveka... i tako, pričao je o nekim opštim stvarima i temama."

Bane se priseća da mu je jedva stvar bila čudna.

„Kad se javljao na telefon, prvih par reči izgovarao bi nekom drugom bojom glasa... onako duboko, promuklo... i to mi je uvek bilo čudno...", priča Bane Sanšajn za najnoviji broj „Blic Pulsa".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.